Carl-Oskar Bohlins telefonsamtal – vem ville prata med vem?

Carl-Oskar Bohlin (M) har KU-anmälts dubbelt upp efter ett kvällssamtal med generaldirektören för Energimyndigheten om ärendet med den uppsagda klimataktivisten. Men uppgifterna till Altinget om vem som egentligen ville prata med vem går isär.

Sent på kvällen den 4 april skriver Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, på plattformen X att han samma kväll har talat med Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén. Detta för att informera sig ”om läget” med anledning av ärendet med en anställd som sagts upp på grund av sitt engagemang i klimatrörelsen Rebellmammorna.

Det här har fått både Miljöpartiet och Vänsterpartiet att KU-anmäla Carl-Oskar Bohlin.

– Vi tycker det är väldigt angeläget att KU granskar det här ärendet för att klarlägga var gränsen går för hur en minister får agera mot en myndighet, som dessutom inte är på ens eget departement, säger Annika Hirvonen, gruppledare för MP, till DN.

Ett erbjudande från gd?

När Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, talade med Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén så var det ett samtal som var känt på förhand av klimat- och näringslivsdepartementet, det vill säga det departement som myndigheten lyder under. Det framkommer av samstämmiga uppgifter från båda de berörda departementen och från Energimyndigheten.

Däremot är det mer oklart på vems initiativ som telefonsamtalet mellan ministern från försvarsdepartementet och Energimyndighetens generaldirektör faktiskt ägde rum.

Enligt det skriftliga svaret på Altingets frågor från energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) pressavdelning så var det generaldirektören på Energimyndigheten själv som erbjöd sig att prata med ministern, ”vilket samtliga inblandade tyckte var en bra idé”.

Det här är en version som stämmer väl överens med den från Carl-Oscar Bohlins stab. Pressekreteraren skriver att generaldirektören erbjöd sig att informera statsrådet om myndighetens säkerhetsskyddsarbete, ”vilket Klimat- och näringslivsdepartementet tillstyrkte”.

Generaldirektören: Fick frågan

Men att det skulle ha varit generaldirektören som föreslog ett samtal med ministern är inte alls den beskrivning som Energimyndigheten ger.

Enligt myndighetens pressavdelning så var det vid ett samtal ”om det aktuella läget” med en enhetschef på klimat- och näringslivsdepartementet sent på eftermiddagen den 4 april som generaldirektör Robert Andrén får frågan om statsrådet Bohlin kunde kontakta honom direkt.

”Generaldirektören sade då att det går bra. Det fanns ingen annan information att ge än den som då redan givits till huvudmannen på KN-departementet.” skriver Energimyndigheten i ett skriftligt svar på Altingets frågor.

Carl-Oskar Bohlin ska sedan ha ringt ett par gånger, första gången vid halv åtta, samt skickat ett sms, innan han fick tag i Robert Andrén. Strax före klockan tio på kvällen skriver ministern om samtalet på X.

Ministern svarade på ledartext

På Altingets fråga om varför det inte var energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) som hanterade sin egen myndighet svarar pressavdelningen att ministern har fått regelbunden information från myndigheten om situationen och de åtgärder som vidtagits. ”Sr Bohlin var däremot omnämnd i SvDs ledare vilket föranledde till att han uttalade sig på X om frågan som ett svar på den ledaren.”

Ett uttalande som i sin tur uppmärksammades av ledarskribenten ifråga, Peter Wennblad:

V-ledamoten Hanna Gunnarssons KU-anmälan finns att läsa här, MP-ledamöterna Annika Hirvonen och Linus Laksos gemensamma KU-anmälan finns här.
{{toplink}}

Forrige artikel Statsstödskampen trappas upp på toppmöte Statsstödskampen trappas upp på toppmöte Næste artikel Därför lade regeringen ner sin röst om EU:s renoveringskrav Därför lade regeringen ner sin röst om EU:s renoveringskrav
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.