Cecilia Reuter lovar mer ”pang för pengarna” åt villaägarna

Villaägarnas nya förbundsordförande Cecilia Reuter vill se en mer utåtriktad organisation med vassare innehåll som kan locka tillbaka medlemmarna som lämnat 2022. I en intervju med Altinget beskriver hon också de svåra år som format hennes ledarskap.

I slutet på maj valdes Cecilia Reuter av en enhällig förbundsstämma att axla rollen som Villaägarnas förbundsordförande. Ett uppdrag med tufft utgångsläge då villaägarna pressas av inflation, höga räntor och dyra energikostnader. 

Med 20 års erfarenhet från just energibranschen, bland annat som energirådgivare och med elhandel, är hennes hjärtefråga given. 

– Ibland får jag lägga band på mig för att inte bara prata om energifrågan. Men den är A och O, säger hon.

Här ser hon en viktig roll för Villaägarna som organisation framöver att stärka medlemmarnas kunskaper för att göra dem bättre förberedda på hur utmaningarna med energin kan hanteras. 

–  Situationen är ibland eländig, som i vintras när många fick betala hutlösa elfakturor på upp emot 25 000 kronor. Där finns ju många sätt att försöka göra något bra av det, att göra saft av citronerna, och där ska vi hjälpa till, säger hon. 

Ingen sänkt avgift

Även för Villaägarna som organisation finns utmaningar att ta sig an. Under 2022 tappade organisationen omkring 38 000 medlemmar till 233 000 medlemshushåll totalt. Något som Cecilia Reuter har förståelse för sett till de ökade kostnaderna. 

– Det är självklart att det finns perioder när vår faktura kanske kommer samtidigt som en av de dyra elfakturorna, då är det klart att folk prioriterar, och det med rätta. 

När det gäller arbetet för att åter få upp medlemstalen vill hon att organisationen ska synas och höras mer än vad man tidigare har gjort. Hon vill också jobba närmre och mer aktivt med lokalföreningar och befintliga medlemmar än innan. 

– Lokalföreningar och befintliga medlemmar är våra bästa ambassadörer, de vet vilka vi är och de vet vad man får. Jag ska göra mitt allra bästa för att göra varenda en av dem till en passionerad och engagerad ambassadör.

{{toplink}}

När det gäller medlemsavgiften vill hon dock inte utlova någon sänkning. Istället vill hon lägga fokus på att fylla det med rätt innehåll.

– Jag tycker att det viktigaste är att vi fyller priset man betalar med nytta och mer pang för pengarna. Om man fyller medlemskapet med kunskap och nyttor som överstiger vad det egentligen kostar, då kommer det att vara självklart att vara medlem hos oss, säger hon. Hon tillägger: 

– Då tänker jag inte bara på medlemsförmåner, utan på de personliga värdena, att man kan vara trygg med att man får hjälp när man behöver och att man har någon som för ens talan.  

Fler går ihop i tuffa tider

Även om de tuffare tiderna kan ha gjort att vissa prioriterat bort medlemskapet tror Cecilia Reuter att man på sikt kommer att se en motsatt effekt.

– När det blir mer oroligt står man inte lika stark ensam längre som man kunnat göra under något lättare tider. Styrkan med en röst som representerar många är inte att förringa. Inte heller den kunskap och hjälp som människor tenderar att ge till varandra.

– Som när man står på en tågperrong och tåget inte kommer, efter ett tag börjar folk prata med varandra och hjälpa varandra. Så tror jag att det är när tider blir tuffare, oavsett om det är i stor eller liten skala. 

”Sorgen sätter avtryck”

Cecilia Reuter beskriver sig själv som annorlunda och med en brokig bakgrund. Hon växte upp ensam med sin pappa men sin första kontakt med villa-livet fick hon när hon flyttade till sin farmor i Nykvarn. Hon kom att bli en viktig förebild. 

– Farmor kom som krigsänka med sex barn. Hon köpte sig en liten villa och odlade allt vad jorden förmådde och kunde försörja sina barn samtidigt som hon jobbade halvtid på lagret på Alcro. 

Förutom den annorlunda uppväxten beskriver Cecilia Reuter också en tuff tid som nybliven mamma då pappan till hennes barn dog genom att han tog livet av sig. Någon hon beskrivit i boken ”Farmors lilla kråka”. 

– Jag är inte ensam om att ha fått käftsmällar av de år man har levt. Men när man är 24 år och pappan till ens barn försvinner på det sättet gör sorgen jättestort avtryck.

De svåra erfarenheterna har gjort att det i dag inte finns många saker som hon väjer för.

– Det har gjort att jag är inte så rädd för livet eller för svårigheter som händer. Det är snarare så att de gör att jag kommer upp på tå. Och det är en egenskap som jag uppskattar med mig själv, att jag inte tycker det är läskigt att tackla tuffa situationer.

Hennes annorlunda bakgrund gör att hon i sitt ledarskap lägger stort värde vid att ge utrymme till olikheter och att hon inte är rädd att ta okonventionella beslut. 

– Det viktigaste är att man törs ta beslut, att man törs sätta den ena foten framför den andra annars stannar man upp.  

Villaägare igen

Cecilia Reuter köpte sin första villa när hon var i 27-årsåldern. Efter ett par år i lägenhet i Stockholm har hon nu åter blivit villaägare 2021 och bor i dag i ett 1930-talshus i Tierp med sin sambo. Hon värdesätter att ha sitt egen tomt, möjlighet att odla och tillgång till egen brunn.

– Men när det gäller att få ha en egen brunn håller politiken på att gå åt fel håll när man tvångsansluter till kommunalt vatten. Det tycker jag är mindre bra ut en trygghetsaspekt.

Ännu har de egna solcellerna inte kommit upp på taket, men det är en tidsfråga. 

– Absolut, men huset är gammalt så vi måste undersöka takets bärighet innan vi gör det. Men det är planen. 

{{toplink}}

Forrige artikel Villapriserna steg i juli – men botten inte nådd Villapriserna steg i juli – men botten inte nådd Næste artikel Han lämnade trafikfrågorna för konsten i riksdagshuset Han lämnade trafikfrågorna för konsten i riksdagshuset
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.