Centerpartiet svänger om dödshjälp

Centerpartiet vill att frågan om aktiv dödshjälp ska utredas. Det beslutade partistämman. Det innebär att det bara är två av åtta riksdagspartier som motsätter sig utredning.

Vid helgens partistämma röstade ombuden före att Centerpartiet ska driva frågan om att utreda aktiv dödshjälp, efter att bland andra Centerstudenter argumentarat för att partiet ska byta ståndpunkt. 

– Jag är positivt överraskad och väldigt glad. Vi tycker det är en viktig liberal principfråga. Det här är jättesvåra och komplicerade beslut att fatta, det måste man ha med sig i de här frågorna, säger förbundsordförande Rasmus Elfström till Altinget. 

– Just eftersom det är ett så integritetsnära och svårt beslut så tycker vi att det beslutet hör hemma hos individen.

Mångårig debatt

Därmed är det bara Socialdemokraterna och Kristdemokraterna som säger fortsatt nej av riksdagspartierna. Socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S)  skriver i ett sms till Altinget att partiet sa i valrörelsen att de inte vill införa dödshjälp och att det inte funnits något skäl att ompröva det. ”Det är en otroligt svår fråga i sig och vi har inte sett skäl att verka för en utredning i frågan”, skriver han.

Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson säger till Altinget  att han diskuterat frågan sedan 2011 och att det varit jämt vid tidigare omröstningar på stämman.

– Jag respekterar att stämman tycker att det ska utredas, men här sitter verkligen djävulen i detaljerna kring vilka som ska omfattas.

Anders W Jonsson pekar på tre specifika problem som en eventuell utredning skulle behöva svara på. 

– Ska barn kunna få aktiv dödshjälp och hur långt ner i ålder, vad gäller för beslutsoförmögna och vilka diagnoser ska omfattas?

Utredning långt bort

Däremot får stämmobeslutet liten praktisk betydelse. Även före centerns kursändring fanns det en majoritet i socialutskottet för en utredning, men inga initiativ har tagits och de motioner som fanns i frågan under förra riksmötet avslogs. Anders W Jonsson tror inte att det kommer att bli någon utredning nu heller. 

– Kristdemokraterna som har de ministerposterna på socialdepartementet säger nej. Att de skulle skriva utredningsdirektiv, det kommer inte att hända.{{toplink}}

,

Forrige artikel Liberal oro när klimatmål hänger löst Liberal oro när klimatmål hänger löst Næste artikel Fler kameror ska möta gängkriminaliteten Fler kameror ska möta gängkriminaliteten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.