Civilutskottet säger ja till ny vräkningslag

Civilutskottet säger ja till förslaget som ska göra det enklare att säga upp hyresgäster som begår brott, även när brotten begås av barn. Oppositionspartierna är dock kritiska och vill bland annat flytta fram införandet.

En majoritet i civilutskottet ställer sig bakom förslaget som ska göra det enklare för fastighetsägare att säga upp hyresgäster som begår brott. 

Förslaget innebär att fastighetsägare enklare kan säga upp hyresgäster även i de fall då barn i hushållet begår brotten. Samt att reglerna även gäller om ett brott begås i närområdet, något som inte går i dag. 

I remissrundan har förslaget fått kritik för att riskera att andra anhöriga, till exempel barn, som bor i hushållet drabbas negativt. Och både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är båda kritiska till stora delar i förslaget. Vänsterpartiet ställer sig inte bakom något av det som regeringen lagt fram i propositionen. 

”De föreslagna åtgärderna om att lättare kunna vräka oskyldiga barn och vuxna kommer inte att leda till vare sig tryggare bostadsområden eller minskad kriminalitet. Åtgärderna riskerar tvärtom att bli kontraproduktiva”, skriver de i sin reservation och poängterar att de vill se större fokus på att hindra rekryteringen av barn till gängkriminalitet och på att stärka bostadsområden socialt och ekonomiskt.

MP: Gör om gör rätt

Miljöpartiet ställer sig inte heller bakom stora delar av det som föreslås. Men till skillnad från Vänsterpartiet vill de se ett reviderat förslag där regeringen bland annat förtydligar vad man menar med ”bristande skötsamhet”, vilket de menar är för otydligt och därmed rättsosäkert i det förslag som ligger på bordet. De vill också att förslaget om att hyresgästens tillsynsansvar ska skärpas stryks helt i den nya laget. 

Även Socialdemokraterna och Centerpartiet har lämnat reservationer till förslaget. Socialdemokraterna vill att det ska finnas möjlighet till rättelse när ett minderårigt barn riskerar att förlora sin bostad och att barns situation vid våld i nära relationer särskilt ska beaktas. 

Centerpartiet vill att en hyresgäst ska ges möjlighet till rättelse när barn riskerar att stå utan bostad. Men också att förslaget som innebär att hyresvärden ska få utökat tillträde till en hyresgästs lägenhet, ska avslås helt. 

{{toplink}}

Vill se införande 2025

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet vill alla att de nya reglerna ska träda i kraft först den i januari 2025 i stället för som regeringen föreslår, den 1 juli i år. Även utredningen som ligger till grund för propositionen och Lagrådet ville se ett senare ikraftträdande. 

Alla oppositionspartier riktar också ett tillkännagivande till regeringen om att den nya lagen behöver följas upp för att säkerställa att den inte får negativa effekter, framförallt ur ett barnrättsperspektiv. 

I nästa vecka ska förslaget debatteras i kammaren och den 22 maj ska riksdagen gå till beslut.  

{{toplink}}

Beslutskedja: Uppsägning av hyresgäster som begått brott

7/7
2022
7/3
2023
1/9
2023
1/9
2023
5/9
2023
4/10
2023
24/10
2023
5/12
2023
16/1
2024
16/1
2024
23/1
2024
22/2
2024
27/2
2024
21/3
2024
25/3
2024
8/4
2024
14/5
2024
21/5
2024
22/5
2024

Forrige artikel SKR: Fortsatt tufft för kommuner och regioner SKR: Fortsatt tufft för kommuner och regioner Næste artikel Nattågskritik faller – SD hoppar av Nattågskritik faller – SD hoppar av
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.