Luckan i Tidöavtalet öppnar för samarbeten i riksdagen: ”Allt kan hända”

Civilutskottets arbete har just dragit igång för 2023. Så här ser utskottsordförande Malcolm Momodou Jallow (V) på sitt uppdrag, på samarbetet med Sverigedemokraterna på vice-posten och på vad Tidöavtalet kan innebära för bostadspolitiken. 

De ideologiska linjerna mellan höger och vänster är ofta tydliga inom bostadspolitiken. Men under mandatperioden hoppas Momodou Malcolm Jallow, som sedan valet sitter på Vänsterpartiets enda utskottsordförandepost i riksdagen, kunna hitta en gemensam syn på problemen som behöver lösas. 

– Det är min utmaning och min ambition som utskottsordförande i civilutskottet att hitta minsta gemensamma nämnaren i bostadsfrågan och försöka komma överens om hur vi går vidare, säger han till Altinget. 

Men han kommer också att ta initiativ för att stärka oppositionen i utskottet genom att få till ett ett närmare samarbete med S, Mp och C – en diskussion som har inletts men som precis påbörjats, enligt Malcolm Jallow. 

– Den här mandatperioden vill jag att vi som opposition ska vara bättre på att till exempel se där vi har yrkanden som säger samma sak, att skriva reservationer ihop och försöka samarbeta mer där det går att samarbeta.

Öppen för enklare regler

I omläggningen av bostadspolitiken har Regeringen aviserat att de vill att kommunerna ska uppmanas att tillgängliggöra mer mark och att man kommer ta initiativ för förenklingar i byggreglerna. Att mer kommunal mark ska bli privat är långt ifrån en självklarhet för vänstersidan i bostadspolitiken. Men förslag om enklare byggregler tror Malcolm Jallow att flera partier kan ställa sig bakom. 

– Från Vänsterpartiets sida är vi positiva till enklare regler, det tycker vi alla är något positivt. Men samtidigt när det gäller marken är det viktigt att kommunerna har tillgång till mark och att kommunernas mark inte försvinner i privat ägo.

Malcolm Jallow är kritisk till att regeringen avvecklat investeringsstödet och till flera av de prioriteringar regeringen valt. Men att regeringspartierna och Sverigedemokraterna inte avtalat om bostadspolitiken i Tidöavtalet ser Malcolm Jallow som en möjlig öppning för civilutskottets arbete. 

– Eftersom det inte finns några överenskommelser mellan SD och regeringen kring bostadsfrågan innebär det att allt kan hända. Det innebär att alla partier är fria att driva bostadsfrågan på ett sätt som de anser är rimligt. Jag hoppas att den luckan gör att vi inom civilutskottet ska kunna hitta de lösningar som vi tycker är bra som inte lyfts i Tidöavtalet.

Framförallt vill han att utskottet ska enas om att det behövs långsiktiga spelregler för branschen. För Vänsterpartiets del kommer han att driva frågan om att jämna ut de skattemässiga villkoren mellan olika boendeformer. 

– Det skattemässiga villkoren mellan det ägda och det hyrda måste jämnas ut betydligt mer. Det är något som jag hoppas vi kan prata om i utskottet, även om det är en skattefråga. Jag vet att det inte kommer att vara helt lätt. Men min ambition är att försöka synliggöra detta och skapa en dialog.

Nio nya i utskottet

Sedan förra mandatperioden är 9 av de 17 ordinarie ledamöterna i civilutskottet nya. Hittills är samarbetet enligt Malcolm Jallow gott.

– Civilutskottet är ett utskott där skillnaden är tydlig mellan höger och vänster, men en sak som är tydlig i civilutskottet är att arbetet alltid präglats av respekt och det tycker jag är väldigt positivt.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står långt ifrån varandra politisk. Hur ser du på samarbetet med Sverigedemokraterna på vice-posten? 

– Det finns en tydlig skillnad mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraternas politik och ideologi, det vill jag verkligen betona. Jag är också som individ på helt motsatt sida i fråga om mänskliga rättigheter. Men med det sagt så är jag ordförande för civilutskottet och jag är där för att göra mitt jobb. Det är ett uppdrag jag tar på yttersta allvar och en ära för mig som afrosvensk man att leda ett utskott i Sveriges riksdag. Därför är det viktigt att göra det på bästa sätt. Och det har vi gjort hittills. Både jag och han gör det vi ska och vi leder utskottets arbete efter bästa förmåga.

Bostadspolitik i förstakammarsalen

Inom kort hoppas Malcolm Jallow kunna bjuda in bostadsmarknadens aktörer till förstakammarsal för att prata politik.

– Förslaget som jag lagt fram som handlar om att vi under varje mandatperiod är värd för en bostadspolitisk hearing. Där vill jag bjuda in alla parter i bostadsmarknaden och diskutera bostadspolitiken, säger han och tillägger: 

– Vi har inget datum ännu, men den preliminära planen är hösten 2023. Jag har hittills bara fått positiva reaktioner och hoppas att det är något som alla i civilutskottet kan ställa sig bakom.

{{toplink}}

Forrige artikel Trots motgångarna – nya återvinningstoppen har gott hopp framåt Trots motgångarna – nya återvinningstoppen har gott hopp framåt Næste artikel Tankesmedja: EU riskerar att vara dåligt förberett för nästa pandemi Tankesmedja: EU riskerar att vara dåligt förberett för nästa pandemi
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.