Folketingsledamot ska leda Nordiska ministerrådet: ”Kritiken gav mig jobbet”

Karen Ellemann, tidigare minister, lämnar danska folketinget för att vid årsskiftet bli ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, en organisation hon tidigare kritiserat.

Af Lærke Møller Hansen
Journalist, Altinget.dk

Vad är skillnaden på en kamel och Nordiska ministerrådet? En kamel kan leka i 14 dagar utan mat och dryck, medan ministerrådet kan äta och dricka i 14 dagar utan att uträtta något nämnvärt.

Så lät det från Karen Ellemann i Berlingske 2013 då hon kritiserade Nordiska ministerrådet för att vara ”Nordens dyraste kaffeklubb” och ”Nordens papperstiger nr. 1”. Efter nyår sätter hon sig själv till rätta som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, och enligt den tidigare ministern för nordiskt samarbete var det just kritiken som säkrade henne jobbet.

– Jag tog själv fram krönikan till intervjun och sa: ”Vet ni om att jag har varit kritisk?”. Svaret från dem var: ”Ja tack, det är det vi vill ha”. Jag väljer att tolka det som att det inte var trots min hårda kritik, utan på grund av den som jag fick jobbet, säger 53-åriga Karen Ellemann. 

Har problemen, som du kritiserade den gången, blivit lösta?

– Det tror jag inte. Man kommer säkert kunna se att det alltid kommer finnas löpande möjligheter att förbättra saker, säger hon.

Är Nordiska ministerrådet mer relevant nu? 

– Nordiskt samarbete är mer relevant än någonsin förr. Dels på grund av den säkerhetspolitiska situationen, men också på grund av erfarenheterna från efterdyningarna av corona. Pandemin gjorde att nationalstaterna inte tog hänsyn till att många pendlar fram och tillbaka mellan länderna, och det fick enorma konsekvenser för både företag och medborgare. Den erfarenheten, vet jag, är en central del av arbetet.

Spelade på två hästar

Karen Ellemann blev omvald till folktinget med 8 716 personliga röster vid valet den 1 november. Två veckor senare blev det offentliggjort att hon lämnar sin plats för att bli generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.

Du sökte jobbet i augusti, men väljer ändå att ställa upp till folketinget. Är det inte lite att föra de nästan 9 000 personerna som röstat på dig bakom ljuset?

– Det har helt enkelt inte varit någon bra tajming. Jag är den första att erkänna det. Jag har sökt två tjänster samtidigt, utan att veta om jag fick den ena, den andra eller ingetdera, säger hon.

Redan den 21 oktober – 11 dagar före valet – ska Ellemann fått veta jobbet var hennes. Därefter skulle villkor diskuteras, förklarar hon.

Men du blev erbjuden jobbet i valrörelsen. Borde du inte ha dragit in din kandidatur då?

– Jag vet att det är några som menar att jag borde ha gjort det. Men jag valde att inte göra det eftersom kandidatlistorna var stängda och valsedlarna tryckta, så du kan de facto inte strykas från valsedeln. Men du har rätt i att jag kunde ha sagt att jag inte ville bli vald. Men det är mitt val, för man har inget avtal förrän kontrakten skrivits på. Den förhandlingen var inte på något vis avslutad när valdagen kom.

Lång erfarenhet från politiken

Tjänsten i Nordiska ministerrådet är tidsbegränsad till fyra år med möjlighet till max två års förlängning.

Karen Ellemann går från att vara politiker till att vara tjänsteman för alla de nordiska länderna och de tre självstyrande områdena.

Du har 15 år i folketinget bakom dig, har varit minister och är omtyckt på Christiansborg. Varför fortsätter du inte? 

 Det är inte ett avsteg från dansk politik, men det är ett tillval av en uppgift som jag verkligen ser som viktig och som en möjlighet att ligga i framkant för att säkra att det nordiska samarbetet är närvarande, relevant och resultatskapande.

I sin nya tjänst kommer Karen Ellemann att kunna dra nytta av sina erfarenheter som minister för nordiskt samarbete, tidigare medlem av den danska delegationen och ordförande för Föreningen Norden i Danmark. 

Hennes ambition är att det nordiska samarbetet lyckas leverera på de nordiska statsministrarnas vision: att de nordiska länderna ska vara världens mest integrerade region till 2030.

Vill resa runt

Karen Ellemann gör ingen hemlighet av att hon finner livet som politiker både enormt meningsfullt, men vid sällsynta tillfällen också betungande. Hon kommer särskilt att sakna dynamiken på Slotsholmen, med folkvalda, tjänstemän, partianställda och pressen under samma tak. 

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?

– Jag ser verkligen fram emot att få hela organisationen in under huden, och jag kommer tillåta mig själv att ägna tiden till att resa runt till de institutioner som ligger under Nordiska ministerrådet. Inte minst ser jag fram emot att få besöka, och tala med, de olika direktörerna för att få deras syn på det framtida nordiska samarbetet. 

Kommer vi att se dig i politiken igen?

– Det är för tidigt att säga och beror på hur svår den här uppgiften blir. Vi får ser hur mycket power som finns kvar i batterierna då. Det kräver god hälsa och att man har massor av visioner om man vill vara parlamentariker. Jag slår inte igen någon dörr, säger Karen Ellemann.

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Forrige artikel C-budget för jobben: ”Välfärden är beroende av tillväxt” C-budget för jobben: ”Välfärden är beroende av tillväxt” Næste artikel Grafik: Miljardsatsningarna i skuggbudgetarna Grafik: Miljardsatsningarna i skuggbudgetarna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.