Danska försvaret öppet med klimatstatistik – dolda siffror i Sverige

Danska försvarsministeriets utsläpp av koldioxid har minskat med nästan 20 procent på fem år. Någon motsvarande rapport med försvarets klimaträkenskaper görs inte i Sverige.

Danska försvarsministeriets klimaträkenskaper visar på en minskning av koldioxidutsläppen med drygt 17 procent år 2021, jämfört med år 2017.
Rapporten omfattar försvarsministeriets alla myndigheter och verksamheter, men det är det operativa försvaret som står för de stora utsläppen via förbrukningen av fossila drivmedel, enligt rapporten.

Näst största källan till koldioxidutsläppen är från drift och uppvärmning av lokaler som ligger bakom 17,5 procent av koldioxidutsläppen.

De minskade utsläppen kan följaktligen tolkas som att grannlandets försvarsmakt har blivit grönare, men allt tyder på att den minskade klimatpåverkan inte kommer att hålla i sig när 2022 års siffror kommer i nästa års rapport.

Detta hänger samman med omvärldsläget. I februari ökade beredskapen till den högsta nivån sedan kalla kriget och danska försvarets aktivitetsnivå både i Danmark och utomlands har stigit markant.
Bland annat har en bataljon på cirka 750 personer samt ett stort antal fordon sänts till Lettland, för att stärka Natos östra flank. Flyg har sänts till Polen och Baltikum. Dessutom har flottans fartyg haft mer att göra, framför allt i Östersjön.

Räkenskaperna en grund

"Försvarsministeriet utarbetar årligen Försvarsministeriets klimaträkenskaper för att skapa en överblick av energiförbrukningen samt utsläpp från våra aktiviteter. Därmed har vi en grund för att följa vårt arbete med den gröna omställningen." skriver generalmajor Anders Mærkedahl Pedersen i förordet till den 52 sidor tjocka rapporten.

Hur det står till med utvecklingen för utsläppen från det svenska försvaret är mer höljt i dunkel. Det finns ingen motsvarande 52-sidig rapport med statistik över förbrukning av drivmedel, energi, kyla och tjänsteresor samt energimärkningar att ta del av.

Den svenska Försvarsmakten omfattas inte av samma krav som andra myndigheter att rapportera in och redovisa sitt miljöarbete. Det som Försvarsmakten lämnar in till Naturvårdsverket vad gäller koldioxidutsläppen är en siffra på förbrukningen av motorbränslen i kubikmeter (se faktaruta).
Hur den här förbrukningen är fördelad på verksamheterna vet inte Naturvårdsverket något om. Det är inte heller någon siffra som är särskilt lätt för allmänheten att ta del av, utan den ligger dold långt in i den utsläppsstatistik som Sverige rapporterar till FN.

De här undantagen för försvaret vad gäller öppenhet om miljöarbete och utsläppsstatistik har kritiserats av Svenska Freds i en rapport år 2020.

Försenad miljöredovisning

Inte heller Försvarsmaktens egen hållbarhetsredovisning är någon källa för den som är intresserad av hårda siffror och statistik.
"Försvarsmakten är, och ska vara en del av hållbar utveckling året om, dygnet runt." skriver ÖB Micael Bydén i förordet till 2020 års hållbarhetsredovining.
Men 2021 års rapport är fortfarande inte klar. Varför den dröjer flera månader längre än vanligt vill dock ingen i Försvarsmakten ställa upp och svara på frågor om.
"HKV genomgår en större omorganisation. Det innebär att många personer byter befattning och att nya processer startar. Det är exceptionella omständigheter just detta år." skriver myndighetens pressavdelning.

,

Forrige artikel Regeringen gör det dyrare att starta friskola: ”Ett dråpslag” Regeringen gör det dyrare att starta friskola: ”Ett dråpslag” Næste artikel Fifas chef får 22 miljoner per år och väntas väljas om i vår Fifas chef får 22 miljoner per år och väntas väljas om i vår
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.