Danska regeringen vill registrera alla vuxna som organdonatorer

Systemet för organdonationer måste förändras så att vuxna danskar i framtiden i princip är organdonatorer, om de inte aktivt har valt att inte vara det. Det anser den danska regeringen, men oppositionen är kritisk.

Af Peter Ingemann Nielsen
Journalist och redaktör

Det är i en intervju med danska Politiken som statsminister Mette Frederiksen (S), försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) säger att förslaget ska ses i ljuset av att danskar varje år dör på väntelistan för nya organ.

– Vi är ett av få europeiska länder där man aktivt måste anmäla sig. Nu tänker vi vända på det, säger Mette Frederiksen till Politiken.

Konkret vill de tre partiledarna införa aktiv opt-out i en mjuk variant.

Det innebär att alla danskar över 18 år är möjliga organdonatorer, om de inte aktivt har valt bort det – men också att de anhöriga kan fatta beslut i de fall den avlidne inte aktivt har bekräftat sin ståndpunkt.

Ett faktiskt lagförslag kommer först vid nästa riksmöte. Enligt Politiken beror det på att regeringen genom att avsätta gott om tid för att diskutera de etiska perspektiven hoppas få ett så brett stöd som möjligt i Folketinget.

Kritiker föreslår annan lösning

Långsam process eller inte, men det verkar som om flera av oppositionspartierna inte kommer att stödja regeringens förslag.

På sociala medier-plattformen X kritiserade Konservatives hälsopolitiska talesperson Mette Abildgaard beskedet.

”Vi håller inte alls med om det här. Flera experter på området avråder också från modellen, av rädsla för att fler ska välja bort den i protest”, skriver hon.

I stället rekommenderar Mette Abildgaard att politiker inför obligatorisk beslutanderätt, så att danskar måste fatta beslut om organdonation när de till exempel förnyar sitt pass eller tar körkort.

Socialistisk Folkepartis talesperson i hälsofrågor, Kirsten Normann Andersen, gick också till angrepp mot regeringen.

"Jag tycker helt enkelt att det fungerar bättre att fråga snällt – i stället för att bestämma att nu ska alla vara donatorer", skriver SF på X.

Oklart om det påverkar

Även andra partier i Folketinget har varit kritiska till att vända på organdonationssystemet. När debatten fördes i Folketinget förra året motsatte sig bland andra Enhedslisten, Nye Bogerlige och Dansk Folkeparti ett sådant förslag.

Experterna är inte heller överens om hur stor effekt införandet av aktiv opt-out kommer att ha.

Etikrådet, som har till uppgift att ge råd och vägledning i etiska frågor, tog ställning till organdonation för drygt ett år sedan.

I yttrandet vid den tidpunkten rekommenderade en stor majoritet av rådsmedlemmarna att den modell med aktivt deltagande som Danmark har i dag skulle bibehållas.

Rådsledamöterna sade bland annat nej till att ändra modellen med motiveringen att det är en viktig princip i det danska hälso- och sjukvårdssystemet att medborgarna har rätt att bestämma över sin egen kropp.

Dessutom befarade medlemmarna i det danska etiska rådet att införandet av det som regeringen nu föreslår skulle kunna riskera att försvaga organdonationsviljan, eftersom människor kan förlora förtroendet för systemet.

Artikeln är en bearbetning från danska och har tidigare publicerats på altinget.dk.

Forrige artikel Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om Næste artikel JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt” JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.