Därför lämnar Helena Thybell Rädda barnen – ”Jag ångrar ingenting”

Efter tre år lämnar Helena Thybell posten som generalsekreterare för Rädda barnen.

Hon rekryterades 2019 från H&M där hon var HR-chef. I ryggsäcken har hon också erfarenhet från bland annat Postkodlotteriet och Röda korset.

Vad ska du göra nu?

– Det är inte bestämt ännu men jag har alltid jobbat i gränslandet mellan näringsliv, politik och idéburet.

Varför slutar du?

– Det är alltid svårt att veta när man ska lämna sitt uppdrag. Jag har lett Rädda barnen genom stora förändringssatsningar i tre år, där jag känner att de nu står stadigt. Jag har också slutfört de större uppdrag som styrelsen gav mig.

Vilka uppdrag var det?

– Vi har genomfört nya affärsmodeller, som Rädda barnen välfärd. Vi har också vänt en negativ ekonomisk trend. Vi har jobbat med att skapa en attraktiv arbetsplats. Det blir man kanske aldrig helt klar med, men vi har jobbat med kultur, beteenden och ledarskap.

– Det har också precis tillträtt en helt ny styrelse, så det kan vara lämpligt att ge plats åt någon ersättare som hinner bli bekväm i kläderna till nästa riksmöte om två år.

Vad ser du som din största framgång?

– Att tillsammans med organisationen ha skapat ett mer inkluderande ”vi” på kansliet. Vi har moderniserat Rädda barnen, vi har utmanat med att tänka innovativt. De förändringarna kommer att ha betydelse för Rädda barnens uppdrag framöver. Jag har haft en stark ledningsgrupp, och det team som finns kommer att fortsätta.

Vilka självkritiska reflektioner gör du?

– Det har funnits många utmaningar på vägen, som covidpandemin och ett nytt krig i Europa. Vi har även haft utmaningar inom organisationen men jag tycker att vi har tagit oss igenom dem. Jag ångrar ingenting.

Vad skulle du säga är den största utmaningen som din efterträdare står inför?

– En utmaning är att känna sig trygg med den inriktning som redan är satt. Det finns en plan. Självklart kan man ha synpunkter på den, men i huvudsak är en strategisk färdriktning uttagen.

– Också att leverera på vårt externa uppdrag. Hur vi gör världen bättre för barn varje dag med tanke på hur världen ser ut med utmaningar för barn?

Forrige artikel Koalitioner i trubbel –  gemensam skandinavisk nämnare Koalitioner i trubbel – gemensam skandinavisk nämnare Næste artikel Tillväxt och historiskt bra räkenskapsår för Alrow Media Tillväxt och historiskt bra räkenskapsår för Alrow Media
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.