Den svenska tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Som första land i världen valde Sverige att lagstadga tryckfriheten 1766. Nu har Unesco utsett den svenska tryckfrihetsförordningen till ett världsminne. 

FN-organet Unesco har utsett den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766 till världsminne. Ett världsminne är ett dokument eller en dokumentsamling som är av stort värde.

– Det är mycket glädjande att Unesco uppmärksammar Sveriges insatser för yttrandefrihet. Utmärkelsen kastar ljus över en av de mest fundamentala mänskliga rättigheterna i världen, säger riksarkivarie Karin Åström Iko och riksbibliotekarie Karin Grönvall i ett pressmeddelande.

Sverige var det första landet i världen som lagstadgade rätten till det fria ordet. Förordningen kom till under den svenska frihetstiden (1719–1772), en tid med stark riksdagsmakt och svag kungamakt. Den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766 var tvådelad: dels allas rätt att publicera sina tankar och åsikter, dels allas rätt att ta del av myndigheternas handlingar.

– Att nås av beskedet att Unesco utsett tryckfrihetsförordningen till ett världsminne gör mig i dag extra stolt och glad över våra svenska grundlagar och över Riksarkivet och Kungliga biblioteket som tillsammans bevarar denna viktiga del av vår historia som format det Sverige vi ser i dag, säger kulturminister Parisa Liljestrand i ett pressmeddelande från regeringen.

På Riksarkivet finns källor som beskriver förordningens tillkomst och på Kungliga biblioteket finns källor som beskriver vilka följder lagen fick. Alla dessa dokument förvaras i de två arkiven och utgör det nya världsminnet. Materialet är dessutom digitaliserat och tillgängligt för allmänheten.

Forrige artikel Regeringen utser riksåklagaren till Svea hovrätts nya chef Regeringen utser riksåklagaren till Svea hovrätts nya chef Næste artikel Ny valomgång väntas trots seger för grekiska premiärministern Ny valomgång väntas trots seger för grekiska premiärministern
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.