Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

ENGÅNGSSKATT. För att minska nedskräpningen ska en kaffe i engångsmugg bli fem kronor dyrare och en förpackning för livsmedel sju kronor dyrare, enligt ett nytt skatteförslag. Men näringslivets representant i utredningens expertgrupp, skattejuristen Robert Lönn, anser att ett pantsystem vore bättre.

Mellan 2,6 och 3,8 miljarder kronor. Så stora kan statens intäkter bli från en ny skatt på engångsartiklar som innehåller plast, enligt det förslag som utredaren Anders Bengtsson presenterade för regeringen på måndagen.

Den nya skatten ska enbart omfatta engångsartiklar av två typer: Muggar och livsmedelsbehållare, fem kronor för en mugg och sju kronor för en livsmedelsbehållare. Med en livsmedelsbehållare avses en behållare "som är avsedd att användas för livsmedel som konsumeras direkt, på försäljningsstället eller på en annan plats".

Alla kan inte välja bort engångs

Men näringslivets representant i utredningens expertgrupp, skattejuristen Robert Lönn, är kritisk.

– Min åsikt är att utredningen borde ha tittat mer på andra styrmedel. En skatt kommer att påverka det totala priset, men skapar ingen beteendeförändring. Därför vore ett pantsystem ett bättre alternativ, säger Robert Lönn, till vardags jurist på Svenskt näringsliv, till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna en gratis provprenumeration här.

Forrige artikel Glad sommar – på återseende i augusti! Glad sommar – på återseende i augusti! Næste artikel Överblick: L ställer budgetkrav och långa köer till prov Överblick: L ställer budgetkrav och långa köer till prov
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.