Ebba Busch: ”Det har varit ett tufft år”

Efter ett tumultartat år kantat av konflikter ska hundratals kristdemokrater nu komma överens om den politiska inriktningen framåt. Ebba Busch hoppas att helgens riksting kan ena KD. ”Jag tror att partiet kommer att landa”, säger hon till Altinget.

800 kristdemokrater samlas i Helsingborg i helgen för riksting, det högsta beslutande organet i partiet. 

– Det är kul att se att det är sån aktivitet. Vi har många anmälda deltagare och över 400 motioner. Så KD som stolt folkrörelse lever och frodas, säger Ebba Busch till Altinget.

Det senaste året har varit svårt för Kristdemokraterna. Efter valet tog de visserligen plats i regeringen tillsammans med Moderaterna och Liberalerna, men opinionssiffrorna ser mörka ut. Även Ebba Busch har hamnat lågt i förtroendemätningar och partiet har dragits med interna konflikter.  

Efter EU-parlamentarikern Sara Skyttedals cannabisutspel förra vintern, turerna kring KD:s nya partisekreterare och stridigheterna om partiets toppnamn i det kommande EU-valet finns det mycket för partiet att reda ut när de nu samlas igen.

– Det har varit ett tufft år för partiet med våra interna frågor. Nu har vi satt en tung EU-lista och jag tror att partiet kommer att landa i och med det här rikstinget, säger Busch.

Är det ett tillfälle att enas?

– Ja, jag skulle säga att vi har haft svåra och delvis såriga frågor att navigera i med stor omsorg om våra partimedlemmar under det här året. Det har varit ett ganska stort internt fokus. Rikstinget blir en möjlighet att ta avstamp för ett mer externt fokus för de vi finns till för, fokus på väljarna och fokus på ännu en EU-valrörelse.

Strid om förbud mot koranbränningar

På helgens riksting kan partistyrelsen väntas möta mothugg i ett antal frågor. Flera kristdemokrater vill till exempel se ett förbud mot koranbränningar. En linje partistyrelsen och Ebba Busch inte står bakom.

”Nackdelarna med att inskränka yttrandefriheten vore så mycket större än fördelarna”, skriver partistyrelsen i sitt svar. 

En annan viktig fråga för partiet är den familjepolitiska proposition som ska behandlas. Propositionen innehåller 88 förslag och bland annat föreslås att föräldraledigheten ska förlängas med sex månader.

– Jag försöker som partiledare att inte drunkna in i regeringsarbetet utan vara hungrig på nästa steg. Därför har vi dragit i gång två stora politikutvecklingsprojekt. Det ena handlar om familjepolitiken, och det andra är en samhällsbyggarkommitté, säger Busch.

Kommittén leds av partiets ekonomiskpolitiska talesperson Hans Eklind och ska bland annat komma med förslag på en bättre fungerande bostadsmarknad.

– Det är ett sätt att kunna utmana Socialdemokraterna om att vara Sveriges främsta samhällsbyggarparti när det kommer till infrastruktur, vägar, järnvägar, bostäder, el och hur vi får det att hänga ihop med välfärden.

Busch ser fram emot KD-gemenskap

Nästa år är det 60 år sedan Kristdemokraterna bildades. Ebba Busch ser intresset för helgens riksting som en indikation på vad som väntar i framtiden.

– Jag tycker att det bådar väldigt gott att partiet är så hungrigt på att fortsätta politikutveckla, säger energi- och näringsministern som trots ett intensivt år på departementet även själv är är entusiastisk inför KD-mötet. 

– En del personer blir helt utmattade av att träffa andra. För mig är det här en möjlighet till energipåfyllnad. Det är ganska mycket hårt arbete som går in i ett riksting och jag brukar alltid gå därifrån med några nya idéer, så det är väl det jag ser fram emot mest. Lite renodlad KD-gemenskap.

Kristdemokraternas riksting äger rum två gånger under en mandatperiod. Denna gång i Helsingborg den 10-12 november.

,

Forrige artikel Avhoppen från sjuksköterskeutbildningen granskas Avhoppen från sjuksköterskeutbildningen granskas Næste artikel De föreslås toppa C:s valsedel De föreslås toppa C:s valsedel
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.