Effektiviseringskrav på UHR ”onödigt generösa”

Det har inte funnits en tillräckligt stark press på Universitets- och högskolerådet (UHR) att använda sina medel fullt ut, och myndighetens ramar har varit för generösa. Det konstaterar Statskontoret i sin analys av myndigheten.

Förra året fick Statskontoret i uppdrag att se över Universitets- och högskolerådets (UHR) verksamhet. Bland annat har Statskontoret analyserat om myndigheten fullgör sina uppgifter i förhållande till sina resurser.

Enligt Pia Brundin, utredare på Statskontoret, finns det utrymme för effektivisering av verksamheten. 

– UHR har påbörjat en del insatser redan, men det har inte gått att bedöma effekterna av dessa då man inte kommit så långt ännu. Däremot ser vi att myndigheten behöver bli bättre på att samordna gemensamma frågor mellan avdelningarna och att de kan använda sina resurser mer effektivt, säger hon till Altinget.

När UHR inrättades 2013 tog den nya myndigheten över funktioner från tre myndigheter. Dessa har sedan dess förblivit relativt separata, menar Pia Brundin. 

– Avdelningarnas arbete har under lång tid bedrivits i stuprör. De första åren hade man inte så mycket fokus på att utveckla en ny gemensam myndighetskultur för UHR. Arvet från de tidigare myndigheterna levde därför kvar. Men för att kunna utveckla verksamheten så är det viktigt att man har en gemensam bild av hur man ska arbeta med den nya myndighetens uppdrag, säger hon.

”Onödigt generösa” ramar

Även regeringen får rekommendationer från Statskontoret, om att bli bättre på att följa upp att UHR:s resurser används mer effektivt.

De senaste åren har myndigheten haft ett återkommande anslagssparande. Mellan 2013 och 2023 har UHR vid fem tillfällen överskridit det tillåtna anslagssparandet på tre procent, något som tyder på att myndighetens ramar har varit ”onödigt generösa”, enligt Statskontoret. 

”Allt för stora anslagssparanden kan vara problematiska, då det kan vara ett tecken på att en myndighet inte fullt ut har förmått att genomföra riksdagens och regeringens politik inom ett visst område”, skriver man i analysen

{{toplink}}

Tydligare krav

Dessutom har UHR:s avdelningar under lång tid haft separat finansiering. 

– Det har lett till en del inlåsningseffekter, att det blir över medel på olika avdelningar. Myndigheten har haft det ganska gott ställt ekonomiskt, och det har bidragit till att man inte har haft så stark press på sig att effektivisera inom verksamheten, säger Pia Brundin.

Även tydligare krav behöver ställas på UHR att redovisa hur myndigheten arbetar för att effektiviseras, menar Statskontoret. ”Vi bedömer att regeringen inte har pekat ut riktningen tillräckligt tydligt och inte heller varit tydlig med sina förväntningar för denna del av verksamheten. Exempelvis framträder inte verksamheten som handlar om att utveckla och förvalta it-system särskilt tydligt i myndighetens instruktion”. 

Välkomnar analysen

I en kommentar på rapporten skriver UHR att myndigheten kommer fortsätta arbetet med att effektivisera verksamheten och samordna gemensamma frågor mellan avdelningarna. 

– Vi välkomnar myndighetsanalysen från Statskontoret. Den bekräftar vikten av att fortsätta och fullfölja det förändringsarbete som har initierats på myndigheten. Arbetet med den strategiska inriktningen lyfts fram som en viktig utgångspunkt och är ett bra exempel på en process som involverar medarbetarna, säger generaldirektör Eino Örnfeldt. 

Forrige artikel Partierna splittrade om finansieringen av public service Partierna splittrade om finansieringen av public service Næste artikel Åkesson om Kalla faktas avslöjande: ”Påverkansoperation” Åkesson om Kalla faktas avslöjande: ”Påverkansoperation”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.