Efter hot och våld: HVB-hem stängs med omedelbar verkan

Ett ungdomshem i norra Stockholm har förlorat sitt tillstånd efter larm om hot och våld. Hemmet har kopplingar till den tidigare riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson (S).

Enligt Aftonbladet var boende på Norra Stockholms ungdomshem i Norrtälje så pass hotfulla att anställda fick ta skydd i personalrummet. Hotbilden fick även polisen att backa undan.

Jan Emanuel Johansson har ingen formell roll i verksamheten. Han är däremot vd för Dandelion specialfastigheter AB, som tidigare ägt aktier i företaget. Enligt en rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har han fortfarande inflytande över HVB-hemmet.

– Det är väldigt ledsamt att Ivo inte tar in någon med kunskap som förstår hur bolagsförsäljningar fungerar, säger han till Aftonbladet.

Ivo återkallar tillståndet för koncernen

Ivo återkallar även tillståndet för Hoppetgruppen, som innan 2018 ägdes av Jan Emanuel Johansson. Enligt Ivo finns en rad kopplingar mellan Hoppetgruppen och Norra Stockholms ungdomshem.

Enligt granskningen har personal utövat våld mot de boende, otillåtna tvångsåtgärder har förekommit och flera personer i ledande ställning anses inte uppfylla kraven på lämplighet.

Forrige artikel De vill se Sverige göra som Dubai med allmänna handlingar Næste artikel Riksdagsledamöterna får påökning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.