Efter kritiken – öronmärkta pengar till arbetet mot invasiva arter

Förra årets neddragningar i miljöbudgeten innebar bland annat att arbetet mot invasiva arter drabbades hårt. Nu väljer Tidöpartierna att öronmärka medel för ändamålet.

Tidöpartierna har kommit överens om att avsätta 50 miljoner kronor per år under de kommande tre åren till åtgärder för arbetet mot invasiva arter.

– Samhällskostnaderna som kommer av att invasiva främmande arter sprids är redan väldigt höga. Våra myndigheter gör ett väldigt viktigt arbete här, men de är beroende av att allmänheten bidrar genom att rapportera in fynd av invasiva främmande arter som man träffar på ute i naturen, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande.

Klimat- och näringslivsdepartementet beskriver det i sitt pressmeddelande som en satsning, vilket det är jämfört med årets nivå. Jämfört med år 2022 års nivå rör det sig snarare om en återställning samt en viss ökning av medlen. Det året fördelade Naturvårdsverket ut 40 miljoner till arbetet mot invasiva arter från anslaget Åtgärder för värdefull natur.

Nedskärningen som gick snett

Neddragningen av medel till arbetet mot invasiva arter är en följd av nedskärningarna i miljöbudgeten, däribland anslaget Åtgärder för värdefull natur. Den har väckt starka reaktioner från många håll, bland annat länsstyrelserna. Både SD och KD har i efterhand sagt att Naturvårdsverkets prioritering var olycklig. Enligt SD kunde regeringen ha varit tydligare i regleringsbrevet till Naturvårdsverket.

– Det var inte så vi hade tänkt neddragningen, att det skulle slå mot arbetet med invasiva arter, sade Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD, till Altinget i våras.

Nu öronmärks pengarna. Hur det finansieras och påverkar övriga anslag i miljöbudgeten framgår inte av pressmeddelandet.

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen föreslår nytt jobbskatteavdrag Regeringen föreslår nytt jobbskatteavdrag Næste artikel S: Så kan omställningsstudiestödet räddas S: Så kan omställningsstudiestödet räddas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.