El-Haj blir Socialdemokraternas första vilde

Sedan enkammarsystemets införande har riksdagen haft 29 vildar. När Jamal El-Haj nu lämnar Socialdemokraterna blir han den 30:e – och partiets första. 

En riksdagsledamot som väljer att lämna sitt parti eller blir utesluten men väljer att sitta kvar i riksdagen blir politisk vilde.

Våren 2023 meddelade Elsa Widding att hon lämnar Sverigedemokraterna. Efter dagens besked, där Socialdemokraternas Jamal El-Haj trotsar partiets uppmaning om att lämna riksdagen, blir han därmed mandatperiodens andre vilde. 

Det är ett historiskt besked från ledamoten, som bland annat kritiserats för att ha deltagit vid en konferens med kopplingar till Hamas, då han även blir Socialdemokraternas första vilde sedan enkammarsystemets införande 1971. 

Partiet med flest vildar

Av övriga partier har Sverigedemokraterna stått för flest vildar. Sedan partiet tog plats i riksdagen 2010 har tio ledamöter lämnat partiet men valt att stanna i riksdagen.

Margareta Gunsdotter är den SD-avhoppare som suttit längst som vilde. Hon var kritisk till partiledningen och valde att hoppa av SD hösten 2015. Riksdagsplatsen behöll hon till och med valet 2018, då hade hon inte deltagit i riksdagsarbetet på två år.

Näst flest vildar har Vänsterpartiet haft. Den senaste mandatperioden var det Amineh Kakabaveh som lämnade partiet men stannade mandatperioden ut och fick stort inflytande i och med den jämna mandatfördelningen mellan blocken.

2004 valde Gudrun Schyman, Vänsterpartiets tidigare partiledare, att lämna V för att i stället starta ett nytt parti – Feministiskt initiativ. Hon behöll sin riksdagsplats i nära två år.

Flest vildar förekom under mandatperioden 2014 till 2018 då nio ledamöter satt utan parti. {{toplink}}

Forrige artikel Högerledaren har gjort miljön till ideologisk stridsfråga: ”Vill inte ge populisterna argument för att vinna röster” Högerledaren har gjort miljön till ideologisk stridsfråga: ”Vill inte ge populisterna argument för att vinna röster” Næste artikel Stålindustrins valutspel: Ta bort energimål i EU Stålindustrins valutspel: Ta bort energimål i EU
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.