Ett års vattenkraftspaus – nu fortsätter allt som förut

Med hänvisning till det allvarliga läget i elsystemet satte regeringen omprövningarna av vattenkraftens miljötillstånd på ett års paus. Snart är pausen över, men inga regeländringar hinner komma på plats. Energiföretagens vattenkraftsexpert Johan Bladh kallar regeringens agerande ”egendomligt”.

Den 1 februari ser omprövningarna av vattenkraftens miljötillstånd ut att rulla igång igen. Det är i alla fall de signaler som kommer från klimat- och näringslivsdepartementet, enligt Johan Bladh, branschorganisationen Energiföretagens vattenkraftsexpert.

– Beskedet är att vi inte ska vänta oss någon pausförlängning. Det är inte heller något som vi har drivit, vi har fokuserat på de förändringar som vi vill se, säger han till Altinget.

Men några regeländringar kommer inte att vara på plats den 1 februari, löd beskedet från klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) statssekreterare Daniel Westlén vid ett seminarium som Energiföretagen arrangerade nyligen. Det krävs ytterligare några månader eller upp till ett halvår för att sjösätta de förändringar som departementet nu förbereder.

”Jättedåligt läge”

Situationen är problematisk, enligt Gustaf Hellström som är ordförande för Svensk Vattenkraftsförening, den organisation som samlar de småskaliga vattenkraftsproducenterna.

– Det är ett jättedåligt läge för dem som ska lämna in sina ansökningar nu i februari 2024, när pausen upphör. De har inte fått information om några nya ingångsvärden, om hur processen ska se ut. De är i lika dåligt läge som dem som lämnade in före pausen, säger han och tillägger:

– De kommer inte hinna ta del av de förändringar som utlovas i Tidöavtalet, där står det att småskaliga verksamhetsutövare inte ska få orimliga kostnader för omprövningen.

När regeringen runt lucia förra året gav beskedet om den ettåriga pausen var det med hänvisning till en oro för omprövningarnas påverkan på elsystemet, utifrån det som regeringen beskrev som ett allvarligt läge.

– I det allvarliga läge vi är i nu med ett nedmonterat elsystem och en energikris i Europa behöver vi ge tydliga signaler om att alla kilowattimmar räknas. Vi måste värna vår fossilfria vattenkraft, som har förmåga att leverera viktiga egenskaper till elsystemet som planerbarhet, stabilitet och balansering, sade då energiminister Ebba Busch (KD) i ett uttalande.

Regeringen rädd för EU-böter

Risken för att EU öppnar ett överträdelseärende och att Sverige får betala höga böter är det som gör att regeringen inte vill förlänga pausen, enligt Westlén, då omprövningarna är en del av genomförandet av EU:s vattendirektiv. Energiföretagens Johan Bladh är kluven till om det vore lämpligt att förlänga pausen eller ej.

– Både och. Vi har ju sagt att vi gärna ser att pausen är så kort som möjligt. Våra medlemmar har riggat sig för processen och vill inte tappa momentum, säger han och fortsätter:

– Samtidigt tycker vi det är egendomligt att regeringen först pausar processen för att man är orolig för konsekvenserna av omprövningarna för elsystemet, men nu verkar man vara på väg att släppa den vidare innan man fått ett fungerande regelverk på plats.

Den information om ändringarna som regeringen förbereder och som framkom vid seminariet, samt vid ett möte med tjänstemän på Regeringskansliet i veckan, rör dels en tydligare roll för Svenska kraftnät och Energimyndigheten i prövningsprocessen, dels hur arbetet med att sätta miljökvalitetsnormer och samverkansprocessen ska koordineras.

– De förslag som tycks vara på gång handlar om processförbättringar, vilket förstås är välkommet. Men utan tydlig styrning i form av bindande riktvärden för till exempel produktionsförlust och reglerförmåga så har man inte hanterat den risk för oacceptabel påverkan på elsystemet som Svenska kraftnät pekar på i sin konsekvensutredning, säger Johan Bladh.

Svensk Vattenkraftförening har lagt fram förslag till regeringen för vilka förändringar man vill se av regelverket för omprövning, inte minst har organisationen starka synpunkter på systemet för de miljökvalitetsnormer som sätts av de regionala vattenmyndigheterna och som i sin tur styr villkoren för vattenkraftens tillstånd.

Kvaliteten på miljökvalitetsnormerna är för låg, de går inte att ifrågasätta och och sätts med för snävt perspektiv, enligt organisationen.

Svaf: Helt nödvändigt med paus

Trots att regeringen ännu inte kommit i mål med några förändringar av regelverket anser Gustaf Hellström ändå att pausen var rätt beslut.

– Det var helt nödvändigt, processen fungerar inte, den har kört i diket. Men ska man ha nytta av pausen måste man få till några regelförändringar, annars kommer resultatet leda till en dysfunktionell process som bland annat kommer leda till att vitala förmågor för elnätet förloras. De samhällsnyttor som vattenkraften bidrar till måste värnas, säger han.

Känner ni er trygga i att pausen i förlängningen leder till förändringar i den riktning ni vill?

– Det vet vi inte. Skrivningen i Tidöavtalet är okej. Det är bra om det blir så som det står där.

Altinget har kontaktat pressavdelningen för klimat- och näringslivsdepartementets båda ministrar, men inte fått något svar före publicering.

{{toplink}}

Beslutskedja: Paus av omprövning för moderna miljövillkor

15/11
2022
12/12
2022
15/12
2022
31/8
2023
3/10
2023
28/11
2023
28/11
2023
19/12
2023
19/3
2024
2/4
2024
21/5
2024
24/5
2024
22/8
2024
27/8
2024
22/11
2024

Forrige artikel Nya bioenergibossen: Vi måste ta tag i den negativa bilden Nya bioenergibossen: Vi måste ta tag i den negativa bilden Næste artikel Här är inbjudningslistan till sjukvårdsministerns strategimöte Här är inbjudningslistan till sjukvårdsministerns strategimöte
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.