Ett hundratal kan tvingas lämna Arbetsförmedlingen

Efter de minskade förvaltningsanslagen flaggar Arbetsförmedlingen för att de riskerar att behöva göra sig av med ett hundratal medarbetare. ”Först ser vi dock över vilka möjligheter som finns till bland annat omplacering”, säger vikarierande generaldirektör Lars Lööw i ett pressmeddelande.

Altinget har tidigare i januari rapporterat om hur ökade kostnader och statens krav på besparingar utmanar myndigheten.

– Det blir hårda prioriteringar och så jobbar vi med att effektivisera verksamheten, sade Annela Yderberg, ekonomidirektör på Arbetsförmedlingen, då.

Nu står det klart att Arbetsförmedlingen kommer att behöva göra sig av med personal.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att kompetenta medarbetare riskerar att bli av med jobbet, men vi behöver göra detta utifrån våra ekonomiska förutsättningar. Det är tuffa besparingar, säger Lars Lööw som nyligen utsågs till ny generaldirektör.

Jämfört med förra årets budget har förvaltningsanslagen till AF minskat med drygt 250 miljoner kronor. Enligt pressmeddelandet kommer det inte bara att få konsekvenser i form av färre anställda, utan det kommer också påverka effektiviseringsarbetet.

Sedan april 2023 har AF minskat sin personal med cirka 960 personer, varav 300 konsulter. {{toplink}}

Forrige artikel Vem ska leda utrikespolitiken i turbulenta tider – Stubb eller Haavisto? Vem ska leda utrikespolitiken i turbulenta tider – Stubb eller Haavisto? Næste artikel Regeringens krisgrupp inkallad efter it-attacken Regeringens krisgrupp inkallad efter it-attacken
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.