EU-kommissionens klimatchef siktar på premiärministerpost

EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans kandiderar till att leda en nybildad röd-grön koalition i det holländska riksdagsvalet i november. Vem som ersätter honom i kommissionen under mandatperiodens sista år är ännu oklart.

Af Sebastian Vidkjaer Stone, Charlotta Asplund Catot
reporter Altinget.dk

Det var i slutet av juli som EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans, i nederländsk media meddelade att han ämnar lämna den europeiska politiska scenen i Bryssel för att istället återvända hem till den nationella politiken i Nederländerna.

Timmermans siktar på att bli ledare för en nybildad koalition bestående av de holländska socialdemokraterna, PvdA och GroenLinks, ett vänsterorienterat holländskt grönt parti. Tidigare i juli avgick den holländska regeringen under ledning av premiärminister Mark Rutte och den 22 november går det holländska folket till nyval.

Enligt tidningen Politico förväntas den röd-gröna koalitionen den 22 augusti ge besked om de accepterar Timmermans bud att leda dem in i valet – ett bud de förväntas acceptera.

Frans Timmermans betraktas av många som en tungviktare i EU-politiken. Senast som EU-kommissionär för klimatpolitik har han varit en av nyckelpersonerna bakom EU:s ambitiösa klimatpolitik, den så kallade Gröna given.

I samband med det senaste valet till Europaparlamentet 2019 nominerades Frans Timmermans som den så kallade 'spitzenkandidaten' till kommissionärsordförande av de europeiska socialdemokraterna, men han tappade det politiska stödet till den nuvarande ordförande Ursula von der Leyen från den kristdemokratiska högergruppen.

Timmermans är 57 år och har varit EU-kommissionär sedan 2014. 2019 blev han vice ordförande. Han har tidigare haft två ministerposter i Nederländerna, som utrikesminister respektive EU-minister.

Vem som skulle ersätta Frans Timmermans i rollen som klimatkommissionär det sista året av mandatperioden är ännu inte klart.

Forrige artikel Ex-ambassadör blir ny expeditionschef på UD Næste artikel Sveriges Natoförhandlare lämnar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.