Ex-minister döms till fängelse av Riksrätten

Danmarks tidigare migrationsminister Inger Stöjberg döms till 60 dagars fängelse av Riksrätten. Detta efter att hon 2016 gav instruktioner till myndigheter som stred mot dansk lag. 

Nu kommer domen mot Danmarks tidigare migrationsminister Inger Stöjberg. Hon döms till 60 dagars fängelse. 25 av 26 domare i rätten förklarade Stöjberg skyldig. Rättegången startade i början av september.

– Jag är mycket förvånad över den här domen. Det är det enda scenariot jag inte hade förberett mig för eftersom jag trodde att det var helt orealistiskt, säger Stöjberg efter att domen lästs upp i Riksrätten, enligt Altinget.dk.

Vilselett Folketinget

Hon anklagades för att under flyktingkrisen 2016 ha beordrat danska myndigheter att sära på alla asylsökande par där ena parten var omyndig, utan att tillåta individuella prövningar. Något som strider mot lagen.

En utredande kommission kunde dock inte få fram bevis för att Stöjberg gett direkta instruktioner om att bryta mot lagen. Däremot kunde kommissionen bevisa att hon varnats för att åtgärden stred mot lagen och att det danska parlamentet, Folketinget, vilseletts i frågan.

Det var fullt i rättssalen när domen lästes upp i dag, skriver Altinget.dk. Bland annat satt Folketingets talman Pia Kjærsgaard och Dansk folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl på åhörarläktaren.

Egna partiet stödde riksrättsprocessen

Stöjberg avgick i slutet av förra året som vice ordförande för det borgerliga partiet Venstre, på inrådan av partiets ordförande Jakob Elleman-Jensen. När det i februari stod klart att Folketinget röstade ja till ett riksrättsförfarande mot henne, lämnade hon även partiet.

Det är sjätte gången i historien och den första gången sedan 1995 som en dansk minister ställs inför riksrätt. Innan dess skedde det senast 1910.

Det är nu upp till Folketinget att ta ställning till om hon kan fortsätta som folketingsmedlem. Under morgondagen kommer representanter från alla partier mötas för att avgöra tillsammans om Stöjberg kan sitta kvar i Folketinget.

Forrige artikel Överblick: Granskning blottar problem på myndighet och V vill topsa sexköpare Överblick: Granskning blottar problem på myndighet och V vill topsa sexköpare Næste artikel 40 kommuner får nya friskolor – flest nyetableringar i storstäder 40 kommuner får nya friskolor – flest nyetableringar i storstäder
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.