Experter: Fångutväxling enda sättet att släppa Floderus fri

Johan Floderus, som suttit fängslad i Iran i över 500 dagar, kan bara släppas fri om det sker en fångutväxling med livstidsdömde Hamid Noury. Det uppger folkrättsexperter till både TT och Sveriges Radio.

I över 500 dagar har svenske Johan Floderus suttit fängslad i Iran, anklagad för spioneri. Det kunde The New York Times berätta tidigare i veckan. Johan Floderus var vid gripandet anställd vid EU:s utrikestjänst.

Enligt tidningens källor greps Floderus under en privat semester i Iran.

”Godtyckligt frihetsberövad”

Utrikesminister Tobias Billström (M) har varit i kontakt med Iran och kräver att Johan Floderus ska släppas fri.

”Personen i fråga är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart. Det har framförts, även av mig personligen”, skriver Billström i en kommentar till SVT.

SVT har också pratat med EU-kommissionären Ylva Johansson, som arbetade med Floderus innan han började vid EU:s utrikestjänst 2021.

– Det var ingen som trodde att något sådant här skulle kunna hända, säger hon.

Gisslansituation

Enligt Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, spekuleras det i att Floderus har fängslats för att Sverige ska utväxla den livstidsdömda iraniern Hamid Noury.

Sammantaget innebär det hela en svår situation för den svenska regeringen, enligt Wranges.

– Många kommer tycka det är fel hur de än gör, men jag har svårt att tänka mig att man skulle ge efter. Det skulle vara att bjuda in till mer gisslantagande, säger han till TT.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, tror att det kommer sluta med en fångutväxling.

– Konsekvensen är att Iran fortsätter med gisslantagandet, tyvärr, säger Mahmoudi till P1 Morgon.

Hamid Noury dömdes förra sommaren i tingsrätten till livstids fängelse för folkrättsbrott och mord på politiska fångar. Fallet är överklagat och prövas nu av hovrätten.

Forrige artikel Trots nomineringarna – Ullenhag kandiderar inte i EU-valet Næste artikel Sanna Marin blir kollega med Tony Blair
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.