Facken om Gideonssons avgång: Starkt och modigt

LO:s ordförande Susanna Gideonsson slutar i maj. ”Jag har stor respekt för hennes beslut. Att vara LO:s ordförande är ett viktigt uppdrag som kräver mycket”, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal. 

LO-ordförande Susanna Gideonsson meddelande på tisdagen att hon inte ställer upp för omval. Hennes avgång innebär att hela LO-styrelsen byts ut på kongressen den 17-20 maj.  

– Den enkla anledningen är att 2023 var ett riktigt skitår på det personliga planet, sade hon till Dagens Nyheter.   

Gideonsson efterträdde tidigare näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson 2020. När hon nu avgår fyra år senare blir hon den ordförande som suttit kortast tid sedan 1930-talet, då Albert Forslund gick över till politiken efter knappt ett år som ordförande.  

”Stor respekt”

Landsorganisationen består av 14 förbund och samlar 1,4 miljoner medlemmar. Störst i LO är fackförbundet Kommunal. Förbundsordförande Malin Ragnegård kommenterar Gideonssons avgång skriftligt till Altinget.

”Jag har stor respekt för hennes beslut. Att vara LO:s ordförande är ett viktigt uppdrag som kräver mycket. Man står i frontlinjen för miljoner arbetstagares villkor, det kräver att man har både ork och energi”.

”Det är både starkt och modigt att orka fatta ett beslut om att lämna över stafettpinnen. LO har i henne haft en stark ordförande som tog LO igenom en tuff period med tanke på coronapandemin och ändå lyckades samla kraft inför tuffa avtalsrörelse.”
 
Är det en position du kan tänka dig? 
 
”Det är viktigt nu att vi får ha en bra intern process där vi väljer en ny ledning. Det är viktigt att respektera den processen.”
 
Näst störta förbundet är IF Metall. Ordförande Marie Nilsson säger till Dagens Nyheter att hon helst hade velat se Gideonsson sitta kvar på ordförandeposten. 

– Jag har stor respekt för hennes beslut. Men vi hade gärna sett att hon var kvar. Vi har behov av kontinuitet. 

Ny ledning

Medlemsförbunden har till den 31 januari på sig att komma med inspel om ledningen. Valberedningen kommer därefter ta fram ett förslag som presenteras innan kongressen i maj.

”Jag vill se ett starkt LO där vi gemensamt flyttar fram LO:s position som en stark kraft för arbetstagarnas villkor men också för ett jämlikt och jämställt samhälle”, säger Malin Ragnegård.

{{toplink}}

Forrige artikel Kommunerna ointresserade av sammanslagningar – kan tvingas fram Kommunerna ointresserade av sammanslagningar – kan tvingas fram Næste artikel Rapporter hölls hemliga: Dansk insats befaras ha dödat civila i Libyen Rapporter hölls hemliga: Dansk insats befaras ha dödat civila i Libyen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.