Färre kan tänka sig återvända till läraryrket

En återgång av lärare som lämnat yrket skulle kunna minska lärarbristen. Men en undersökning från SCB visar att andelen som kan tänka sig återvända till skolan minskar.

Varannan lärarutbildad som lämnat skolan kan tänka sig att återvända, visar en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är färre än vid förra undersökningen som genomfördes 2016, då 6 av 10 kunde tänka sig att gå tillbaka till läraryrket. 

Arbetsmiljön största problemet

Enligt undersökningen är arbetsmiljön den vanligaste orsaken till att lämna yrket. Fler lärare än tidigare uppger att arbetsbelastning, stress, förväntningar från vårdnadshavare, administrativa uppgifter, litet inflytande över arbetssituationen och stora elevgrupper har bidragit helt eller till stor del till att lämna yrket. 

– Mer tid för att förbereda, genomföra och följa upp undervisningen, en rimligare arbetsbelastning och större möjligheter att styra över arbetssituationen, är faktorer som nämns som viktiga för att gå tillbaka till läraryrket säger Jessica Baldgrim, utredare på SCB, i ett pressmeddelande

Även lönen nämns som en faktor för att gå tillbaka till läraryrket, men den är inte lika viktig som arbetsmiljön. 

Talar sitt tydliga språk

”Att hälften av lärarna som lämnat yrket med glädje skulle komma tillbaka om de fick använda sin tid och kompetens till det som gör undervisningen bättre talar sitt tydliga språk. Skulle läraryrket få vara vad det är tänkt att vara så skulle fler vilja bli och förbli lärare”, säger Johanna Jaara Åstrand i en skriftlig kommentar till Altinget.

Hon menar också att nedskärningarna i skolan riskerar att förvärra situationen.

”De riskerar spä på såväl lärarbristen som skolmisslyckanden. Vi behöver politiker som prioriterar lärares arbetssituation och lön. Det är svaret på såväl högre skolresultat som bättre kompetensförsörjning.”

Forrige artikel Han är Moderaternas toppnamn i EU-valet Han är Moderaternas toppnamn i EU-valet Næste artikel Veckan i EU: Ny etisk vakthund, Blinken till Luleå och Ungern grillas om demokrati Veckan i EU: Ny etisk vakthund, Blinken till Luleå och Ungern grillas om demokrati
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.