Veckan i EU: Ny etisk vakthund, Blinken till Luleå och Ungern grillas om demokrati

Den här veckan presenterar EU-kommissionen ett nytt oberoende etikråd för att se till att hela EU-maskineriets integritet är i ordning. I Luleå samlas amerikanska och europeiska handelstoppar, medan Polen och Ungern grillas om rättsstatens principer i Bryssel och 47 europeiska ledare har bjudits in för en träff i Chișinău.

Måndag 29 maj

EU:s institutioner håller stängt på annandag pingst.

Tisdag 30 maj

Norra Sverige får besök av både europeiska och amerikanska toppar när bland annat EU-kommissionärer med ansvar för handel och konkurrenskraft träffar sina motsvarigheter från den amerikanska regeringen i det så kallade Trade and Technology Council i Luleå. Även USA:s utrikesminister Antony Blinken deltar. Under två dagar kommer de att diskutera och studera grön och digital omställning – inklusive hur det ska genomföras samtidigt som väst skyddar känslig teknik, särskilt i förhållande till Kina.

I Bryssel förbereder sig EU-ministrarna för ett toppmöte i juni och grillar Polen och Ungern på grund av deras ansträngda förhållande till unionens grundläggande demokratiska principer. EU-minister Jessica Roswall leder mötet.

Jordbruksministrarna är också i stan. De ska titta på nya förpackningsregler samt på marknadssituationen för europeiska jordbrukare mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina – bland annat på exporten av livsmedel från det krigshärjade landet, som ett antal östeuropeiska länder har reagerat mot. Torka och översvämningar i södra Europa står också på dagordningen.

Onsdag 31 maj

I kölvattnet av mutskandalen som skakade Europaparlamentet i december förra året har det höjts röster för att öka fokus på respekten för de etiska spelreglerna inom EU:s institutioner. Nu ska EU-kommissionen komma med sitt förslag på hur ett sådant etikorgan ska se ut. Men kritiker är redan skeptiska till att det kommer vara tillräckligt vasst för att utreda eller straffa felaktigheter.

I Europaparlamentet befinner sig den ungerska regeringen under lupp. Ungrarna tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd nästa år. EU-parlamentarikerna är dock skeptiska till att premiärminister Viktor Orbáns regering ska leda rådets arbete när hans regering anklagas för att undergräva grundläggande demokratiska rättigheter på hemmaplan.

Torsdag 1 juni

EU:s nyaste släkting, Europeiska politiska gemenskapen (EPS), sammanträder för andra gången – denna gång i Moldaviens huvudstad Chișinău. Klubben omfattar 47 europeiska länder – som alla utmärker sig genom att inte vara Ryssland. EPS inrättades 2022 som ett forum för stats- och regeringschefer i det europeiska grannskapet för att diskutera frågor av gemensamt intresse.

Samma dag startar en tvådagarskonferens i Stockholm som ska titta på vad EU kan göra för att stötta ukrainska barn mitt i kriget.

I Europaparlamentet röstar folkvalda bland annat om en uppgradering av EU:s så kallade geografiska ursprungsmärkning, som skyddar sådant som parmaskinka, champagne eller Kalixlöjrom från att kopieras. De kommer också att rösta om parlamentets ståndpunkt kring ett förslag om att öka produktionen av krigsmateriel för att stödja Ukraina mot den ryska invasionen samt om EU-institutionerna gör tillräckligt för att hantera #MeToo och trakasserifall internt. Vidare ska ledamöterna godkänna nya regler som ska göra företag ansvariga för skadligt miljöbeteende, barn- eller slavarbete eller liknande i sina leverantörskedjor.

Dessutom kommer parlamentets särskilda utskott för frågor om inblandning i demokratin att utfärda sina rekommendationer om hur parlamentet självt kan skärpa sina egna regler för att stärka öppenheten, öka integriteten och förhindra korruption.

EU:s transportministrar reser till Luxemburg. Bland annat har de ett nytt trafiksäkerhetspaket på dagordningen, inklusive införandet av mobila körkort på EU-nivå, samt att titta på alternativa bränslen inom transporter både på land, till sjöss och i luften. Mötet leds av infrastrukturminister Andreas Carlson.

Fredag 2 juni

Även EU:s telekommunikations- och IT-ministrar får resa till i Luxemburg. Bland annat har de cyberresiliens, den nya dataregleringen och integritet på internet på programmet. Ministrarna ska också diskutera artificiell intelligens med särskilt fokus på ChatGPT.

Artikeln är översatt och delvis omarbetad från Altinget.dk.

,

Forrige artikel Färre kan tänka sig återvända till läraryrket Färre kan tänka sig återvända till läraryrket Næste artikel Regionstyret i Blekinge har spruckit Regionstyret i Blekinge har spruckit
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.