Regionstyret i Blekinge har spruckit

Kristdemokraterna har lämnat minoritetstyret i Region Blekinge. Därmed kan det bli maktskifte i regionen.

Det var SVT Nyheter Blekinge som var först med att berätta att trepartikoalitionen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna spruckit. 

{{toplink}}

En avgörande fråga har enligt SVT varit debatten kring att låta privata aktörer inom barn- och ungdomspsykiatrin bli en del av det fria vårdvalet.

Kristdemokraterna motiverar sitt avhopp med att de inte fått tillräckligt stort genomslag för sin politik och nu väljer att gå i opposition. För en månad sedan klev dåvarande regionrådet Erik Lindborg av med sin post och redan då spekulerades det i att minoritetsstyret skulle kunna spricka.

Beskedet från Kristdemokraterna öppnar också för ett möjligt maktskifte. Centern och Socialdemokraterna har 24 av 57 mandat. Skulle KD välja ett samarbete med Moderaterna och Sverigedemokraterna får den konstellationen 30 mandat.

Men Deborah Lind (KD), som varit regionråd den senaste månaden, säger till P4 Blekinge att det inte förs några sådana diskussioner. 

– Just nu sitter vi i opposition och i detta läge tror vi att det är lättare att få igenom kristdemokratisk politik i just opposition.

Forrige artikel Veckan i EU: Ny etisk vakthund, Blinken till Luleå och Ungern grillas om demokrati Veckan i EU: Ny etisk vakthund, Blinken till Luleå och Ungern grillas om demokrati Næste artikel Skogsstyrelsen skriver till regeringen igen – begär en halv miljard Skogsstyrelsen skriver till regeringen igen – begär en halv miljard
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.