Fastighetsaktörer startar colivingförbund: ”Behövs mångfald av bostadsformer”

Fem fastighetsaktörer går samman för att starta Svenska colivingförbundet för att främja utvecklingen av olika former av delningsboenden.

Det är Colive, Heba, Akademiska hus, Helsingborgshem och Uppsalahem som gemensamt bildar Svenska colivingförbundet. Tillsammans vill de öka kunskapen om coliving, en kollektiv bostadsform som innebär att bostadsgästerna delar gemensamma ytor som vardagsrum och kök.

– Svenska colivingförbundet ska representera seriösa, långsiktiga aktörer inom coliving, som vill ta ansvar och ha schysta regler för en hållbar bostadsform, säger förbundets ordförande, Colives vd Katarina Liljestam-Beyer, i ett pressmeddelande.

Första uppgiften blir att få till ett hållbart regelverk, som både ska ge trygghet för boende och förutsättningar för seriösa aktörer.

– Sverige behöver en mångfald av hållbara bostadsformer som på ett klimatsmart sätt täcker behoven i livets olika skeenden. Nya bostadsformer behöver få plats på marknaden under ordnade former, säger Helsingborgshems vd Jonas Hansson.

Bjuder in bostadsministern

Förbundet vill nu träffa bostadsminister Andreas Carlson (KD) för att föra dialog om nödvändiga regeljusteringar.

– Vi ser fram emot att föra dialog med riksdag, regering och inte minst bostadsminister Andreas Carlson som vi hoppas mycket på.

Forrige artikel Europakorrespondent ny ambassadör i Ukraina Næste artikel Han föreslås leda Sveriges studentkårer: ”Otroligt lycklig”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.