Finlands försvarsminister går på föräldraledighet

Antti Kaikkonen (C) går på två månaders föräldraledighet. En riksdagsledamot går in som vikarie.

Centerns ordförande, finansminister Annika Saarikko, föreslog att näringsminister Mika Lintilä (C) skulle ha dubbla ministerportföljer under Kaikkonens föräldraledighet. Men partiledningens och riksdagsgruppens beslut blev istället att riksdagsledamoten Mikko Savola kliver in som vikarie.

– Föräldraledigheten på sju veckor är en knepig tidsperiod. Det är för långt för att Kaikkonen formellt skulle kunna sitta kvar, han måste lämna avsked. Men det är också väldigt kort för en ny vikarie att hoppa in, sade Saarikko vid en pressträff, skriver Hbl.fi.

– Men folk blev mycket oroade över att en person ska sköta två tunga ministerposter under den här krisvintern, fortsatte Saarikko och syftade på Lintiläs ansvar för energifrågor.

Mikko Savola, sitter i både försvars- och utrikesutskottet. Han har tidigare varit med i spekulationerna om att bli försvarsminister, skriver Hbl.fi.

Forrige artikel 39 nya ledamöter i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien Næste artikel Tidigare L-profil ny ordförande för Svenska barnboksinstitutet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.