Finskryska vargar är inte välkomna någonstans

Ingen av de åtta tillfrågade länsstyrelserna anser att de har möjlighet att ta emot finskryska vargar som korsat gränsen i norr. Inte någon av länsstyrelserna tror det går att få lokal acceptans för att sätta ut varg och Länsstyrelsen i Östergötland varnar för att vargen kan drunkna.

Åtta länsstyrelser har fått ett uppdrag från miljödepartementet att peka ut lämpliga områden för att placera ut finskryska vargar. Vargar som korsar gränsen i norr kommer in i renbetesområdet och ställer till stora problem för rennäringen, samtidigt är de ett potentiellt värdefullt genetiskt tillskott för den inavlade svenska vargstammen.

Men det är ingen länsstyrelse söderöver som ser någon möjlighet att släppa ut en infångad finskrysk varg inom sina länsgränser. Betesdjur och lokal acceptans är de två återkommande hindren som de åtta olika länsstyrelserna anger i sina redovisningar av uppdraget från regeringen. Att släppa ut vargen på statligt ägd mark underlättar inte, konstaterar flera länsstyrelser, eftersom vargar tenderar att vandra vidare.

Södermanland: Skulle rasera förtroendet

Länsstyrelsen i Södermanland skriver att det i dag finns en god dialog och gott samarbete med de intressenter och näringar som berörs av de stora rovdjuren och skriver i sitt svar, beslutat av landshövding Beatrice Ask:

"Länsstyrelsens bedömning är att en flytt av varg till Södermanland skulle riskera att rasera detta förtroende och därmed försvåra den fortsatta förvaltningen av de stora rovdjuren."

Västra Götaland: Stort lokalt motstånd

Länsstyrelsen i Västra Götaland hänvisar till en tidigare flytt år 2013, som inte var en konfliktfri process.

"Det stora lokala motståndet har inte minskat. Någon acceptans för utsättning av rovdjur finns inte i länet. Nya konflikter med lokala djurhållare och övrig lokalbefolkning skulle sannolikt avsevärt försvåra Länsstyrelsens fortsatta arbete med förvaltning av de stora rovdjuren ." skriver länsstyrelsen med landshövding Anders Danielsson i spetsen.

Östergötland: Kan drunkna

Länsstyrelsen i Östergötland har inte hittat något av de statliga naturreservaten, där jakträtten inte heller är upplåten, som är lämpliga. Inte ens de naturreservat som ligger på öar i sjöarna Vättern, Glan och Järnlunden anses passa för att släppa ut vargar i, "då risken är stor för att en nyss sövd varg drunknar när den vaknar upp och börjar förflytta sig" skriver länsstyrelsen och landshövding Carl Fredrik Graf.

Uppsala: Inte i nuläget

Länsstyrelsen i Uppsala län, där tidigare MP-statssekreteraren Göran Enander är landshövding, skriver i sitt yttrande att myndigheten i första hand förordar naturlig invandring av finskryska vargar. Om utsättning ändå måste ske, förelår länsstyrelsen föreslår ett lämpligt område – men inte i dagsläget. Det är Siggeforarevirområdet.

"Länsstyrelsens bedömning är att området i nuläget inte lämpar sig för vargetablering då det redan finns ett revir i området men att det i händelse av att reviret upplöses kan var aktuellt." skriver Länsstyrelsen i Uppsala.

Forrige artikel I dag kommer gd:n till utskottet – det vill ledamöterna ha svar på I dag kommer gd:n till utskottet – det vill ledamöterna ha svar på Næste artikel Patienterna återvänder till vårdcentralerna: “Extremt högt tryck” Patienterna återvänder till vårdcentralerna: “Extremt högt tryck”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.