Fler detaljplaner överklagas i kommuner med hög utbildningsnivå

Detaljplaner löper större risk att överklagas i kommuner med hög utbildningsnivå och där fler äger sina boenden, visar en ny rapport. 

Andelen invånare med eftergymnasial utbildning kan förklara omkring 30 procent av variationen i överklaganden av detaljplaner mellan kommuner. Det visar en rapport som tagits fram av Evidens på uppdrag av SKR, Byggföretagen och Fastighetsägarna. 

Skillnaden mellan hur många detaljplaner som överklagas är stor mellan olika kommuner. I mindre kommuner ligger snittet runt 19 procent, medan andelen på vissa håll kan ligga på upp emot 50 eller 60 procent. 

Känner till sina rättigheter

En möjlig förklaring till att kommuner med hög utbildningsnivå har fler överklaganden är enligt rapporten att högutbildade personer i större utsträckning känner till sina rättigheter och möjligheterna till överklagan än personer med låg utbildningsnivå. 

Även antalet äganderätter i kommunen och om planeringen är i närheten av befintlig bebyggelse har stor påverkan på hur ofta detaljplaner överklagas. Ett bygge som planeras nära befintlig bebyggelse och i ett område där många äger sina boenden löper större risk att överklagas än motsatta områden. 

Tar allt längre tid

Rapporten har också undersökt hur mycket överklaganden förlänger en process och här syns en tydlig ökning i ledtiden både för mark- och miljödomstolarna och för Mark- och miljööverdomstolen. Exempelvis har snittledtiden för mark- och miljödomstolarna ökat med omkring 40 procent sedan 2014-2016. Att det tar längre tid beror enligt rapportens analys delvis på brist på personal hos domstolarna men också på en mer komplicerad miljölagstiftning. 

Den genomsnittliga tiden för överklagandena ligger nu på omkring 8,4 månader. Vilket enligt rapportförfattarna leder till större finansiella kostnader för byggherrar och att bostadsbyggandet tar längre tid och i förlängningen blir mindre. 

Nu hoppas SKR, Byggföretagen och Fastighetsägarna på en utredning som ska se över hur ledtiderna kan göras kortare. 

{{toplink}} 

Forrige artikel Tidöpartierna vill ha fler dubbeldagar i föräldraförsäkringen – om pengarna finns Tidöpartierna vill ha fler dubbeldagar i föräldraförsäkringen – om pengarna finns Næste artikel ”Ukraina är Europa och Ryssland är bortom Europa” – Kunderas essä fyller 40 ”Ukraina är Europa och Ryssland är bortom Europa” – Kunderas essä fyller 40
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.