Flera partier säger nej till nya krav på kattägare

Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet säger nej till regeringens förslag att införa krav på märkning och registrering av katter. Centerpartiet anser att regeringen tar för lätt på det intrång i den personliga integriteten ett såpass omfattande register innebär.

Frågan om att införa ett krav på att märka och registrera katter har varit halvaktuell länge. Idén fanns med redan i den stora djurskyddslagsutredningen som lade fram sina förslag för tio år sedan. En promemoria med ett lagförslag blev klar för drygt tre år sedan.

C: Hundar och katter är inte samma sak

Men när regeringen nu har ett skarpt lagförslag redo – så tas det emot med skepsis i riksdagen från flera partier:

Kristdemokraterna anser att förslaget har en bristande proportionalitet mellan kostnad och nytta.

Moderaterna lyfter de problem som Jordbruksverket har påpekat kring hundregistret, bland annat att skyddet för felaktiga registreringar är svagt och att det förekommer att registreringen i hundregistret används som ett vapen i skilsmässostrider.

”Att enbart addera katter till nuvarande register kommer inte avhjälpa nuvarande problem utan istället förvärra dem.” skriver Moderaterna i sin följdmotion.

Centerpartiet påpekar att regeringens jämförelser med kravet på att märka och registrera hundar haltar, eftersom det kravet framför allt infördes på grund av problemet med farliga, aggressiva hundar. ”Detta problem finns inte på samma sätt för katter.”

Dessutom anser Centerpartiet att ett registerkrav för alla landets katter innebär en mycket omfattande registrering av enskilda, vilket alltid är förenat med risker. ”Centerpartiet anser att dessa risker för den personliga integriteten behandlas alltför lättvindigt av regeringen i propositionen.”

Förslaget passerar nålsögat

Men regeringen ser av allt att döma ut att få igenom sin kattproposition genom riksdagen ändå. Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna utgör ingen riksdagsmajoritet och tidsgränsen för partierna att lägga motförslag har passerats.

Miljö- och jordbruksutskottet bereder förslaget under januari och februari.

Forrige artikel Överblick: Busch sätter press på Lööf och utsläppare vill skärpa klimatavtal Överblick: Busch sätter press på Lööf och utsläppare vill skärpa klimatavtal Næste artikel Hallå där Otto Cars – som vill se ett ”parisavtal” för antibiotikaanvändning Hallå där Otto Cars – som vill se ett ”parisavtal” för antibiotikaanvändning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.