Flera riksdagspartier vill avsluta insatserna i Mali

Regeringen vill förlänga det svenska deltagandet i de militära insatserna i Mali. Men flera partier i riksdagen protesterar mot planen och anser att det är hög tid att börja backa hem.

Regeringen vill förlänga det svenska deltagandet i båda insatserna i Mali: FN:s stabiliserande insats och den franskledda militära insatsen Task Force Takuba. Men bland partierna i riksdagen råder delade meningar om riksdagen bör ställa sig bakom de två Mali-propositioner som regeringen har lämnat över.

Sverigedemokraterna anser att deltagandet i FN-insatsen inte ska förlängas till halvårsskiftet år 2024, utan vara avvecklad ett år tidigare. Vad gäller Task Force Takuba ska Sveriges del vara helt avvecklad senast den sista december 2022.

– Vi menar att det finns starka skäl att avsluta, eller minska generellt, Försvarsmaktens utlandsmissioner. Detta eftersom resurserna behövs på hemmaplan. Detta är också något som har uttalats från Försvarsmakten, eftersom det påverkar möjligheten att utbilda soldater när många officerare befinner sig utomlands, säger Per Söderlund, försvarspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna, till Altinget.

”Djupt problematiskt”

Försvarsmakten samt utrikes- och försvarsdepartementet var i riksdagens sammansatta försvars- och utrikesutskott på torsdagen för att informera om bland annat insatserna i Mali. Men den informationen var ingenting som fick Per Söderlund och SD att ändra sin grundinställning i frågan.

Inte heller Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman rubbades i sin bestämda uppfattning om att det är hög tid för svenska Försvarsmakten att lämna Mali.

– Det här är en militärjunta som har gjort två statskupper inom loppet av mindre än ett år, säger han till Altinget och tar upp uppgifterna om att Mali-regimen har planer på att bjuda in ryska legosoldater från den ökända Wagnergruppen.

– Sverige får inte stå sida vid sida av den typen av legosoldater. Det vore djupt problematiskt, säger han.

C vill se röda linjer och exitstrategi

Förutom Sverigedemokraterna och Liberalerna har även Centerpartiet och Vänsterpartiet lagt följdmotioner om tidigare tillbakadragande. Vänsterpartiet säger tvärt nej till propositionen om en svensk förlängning av Task Force Takuba.

Vänsterpartiet ifrågasätter att Sverige deltar i en parallell insats i Mali, utöver den som styrs av FN. Partiet kritiserar också resonemanget från regeringen om att Task Force Takuba är ett sätt att bidra till stärkta försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten med Frankrike och med de andra länder som deltar i insatsen.

”Vänsterpartiet anser att det vid internationella insatser alltid är behovet i de krisdrabbade områdena som ska styra och aldrig svenska intressen.” skriver partiet i sin motion.

Centerpartiet vill att Sverige lämnar FN-insatsen redan under år 2023, ett år tidigare än vad regeringen föreslår. Men lyfter i sin motion kring båda insatserna behovet av röda linjer och exitstrategi.

”Det är en röd linje för oss som passeras om Mali också anlitar Wagnergruppen för att upprätthålla säkerheten.” skriver C som anser att regeringen inte är tillräckligt tydlig om att detta är en avgörande gräns.

Allan Widman anser att de röda linjerna är passerade för länge sen vad gäller situationen i Mali.

– Jag har väl själv i decennier efterlyst exitstrategier, men utan några vidare framstig. I det här fallet är vi förbi exitstrategier, man är förbi alla röda linjer. Det bränns under fötterna på Sverige i Mali, säger han.

Oklart om partierna går samman

Partierna har gått fram på egen hand, det återstår nu att se om de partier som är kritiska till regeringens förslag kommer att enas om några gemensamma skrivningar.

– Vi får se under beredningen i utskottet. Vi har lite olika bevekelsegrunder för våra slutsatser, säger Per Söderlund.

Allan Widman utesluter inte att ett par eller flera partier kan gå samman.

– Jag tror händelserna i Afghanistan har väckt upp många politiska parter, säger han.

Forrige artikel Andersson (S) får sonderingsuppdrag – så ser vägen framåt ut Andersson (S) får sonderingsuppdrag – så ser vägen framåt ut Næste artikel Omfattande besvikelse i civilsamhället under ”öppnaste” klimatförhandlingen Omfattande besvikelse i civilsamhället under ”öppnaste” klimatförhandlingen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.