Flyktingpolitiken fortsätter toppa agendan

MIGRATION. Flyktingkrisen i Europa kommer att stå högt upp på dagordningen denna vecka. I dag, måndag, ska EU:s ministerråd försöka hitta en lösning. Och när statsminister Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen i morgon får han tillfälle att ge besked om nya åtgärder i integrationspolitiken.

Under måndagen möts de EU-ministrar som har ansvar för migrationspolitiken och för svensk del deltar justitieminister Morgan Johansson (S). På bordet ligger dels förslag om att fördela 160 000 asylsökande som i dag finns i Italien, Grekland och Ungern bland övriga länder, dels kommer ett förslag om ett framtida system med bindande kvoter att tas upp. Det förslaget innebär att EU-kommissionen får mandat att fördela flyktingar bland EU-länderna efter en fast beräkningsmodell. Eftersom förslaget betyder en omfördelning av makt från EU-länderna till kommissionen kommer det sannolikt att bli svårt att genomföra.

Dominerar hösten

När förslaget om omfördelning av flyktingar har varit uppe tidigare har de 28 länderna inte kunnat enats, och mötet på måndagen ser inte ut att få någon annan utgång eftersom det finns motstånd från en rad EU-länder i Östeuropa. Flyktingsituationen kommer sannolikt att dominera på kommande möten med migrationsministern i höst och på det EU-toppmöte som enligt planerna ska hållas i oktober.

Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, har dock flaggat för ett extra toppmöte i september om inte justitie- och migrationsministrarna kan komma fram till en lösning.

Samtidigt har Tyskland tillfälligt infört gränskontroller vid gränsen till Österrike för att kunna hantera den tilltagande strömmen av flyktingar. Andra länder i EU har eller överväger också att använda den regel i Schengenavtalet som gör att passkontrollerna kan återinföras tillfälligt. Men för svensk del är detta inte aktuellt, enligt statsminister Stefan Löfven som stödjer sig på uppgifter från svensk polis.

– Vi har kontroll på situationen, sade Löfven under en presskonferens på måndagen.

Löfven hade dessförinnan haft möte med EU-parlamentets talman Martin Schulz som såg det tyska beslutet om gränskontroller som ett bevis på att de behövs en gemensam lösning bland de 28 EU-länderna.

– Även för den starkaste ekonomin i Europa finns det en gräns och inget land kan ensamt lösa problemet, sade Martin Schulz.

I morgon tisdag, läser statsminister Stefan Löfven upp sin regeringsförklaring i riksdagen. I den ska statsministern peka ut politiken för det kommande året. När det gäller integrationspolitiken har den svenska debatten den senaste tiden kretsat kring ansvarsfördelningen mellan kommuner. I den delen aviserar regeringen ett förslag som innebär att alla kommuner ska vara skyldiga att ta emot personer som har fått uppehållstillstånd. I den frågan har regeringen stöd från Folkpartiet.

Forrige artikel Regeringen i försvarssamtal med Polen Næste artikel Beresta ledamöter bänkar sig i kammaren
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.