FMI varnar för sammanslagning – mäklarkontrollen kan försämras

Fastighetsmäklarinsepektionen (FMI) vill inte se den sammanslagning med Konsumentverket som regeringen föreslagit. Gunilla Paulsson, myndighetschef på FMI, varnar både för sämre tillsyn av fastighetsmäklare och att arbetet med att hindra penningtvätt halkar efter. 

I september förra året fick en rad myndigheter i uppdrag att se över möjligheterna att slås samman. Uppdraget är en del i regeringens arbete med att minska antalet myndigheter för att effektivisera statsförvaltningen och minska på kostnader. 

Fastighetsmäklarinspektionen och Konsumentverket är två av de myndigheter som regeringen tänker sig skulle kunna bli en. Men när deras rapporter nu lämnas över till regeringen står det klart att Fastighetsmäklarinspektionen är starkt kritiska till en sammanslagning. 

– Jag är ganska säker på att det som skulle hända är att tillsynen över fastighetsmäklare skulle tunnas ut och försämras, säger Gunilla Paulsson, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen, till Altinget. 

Blir en i mängden

Hon ser stora risker med att medarbetare väljer att lämna myndigheten vid en sammanslagning. Samtidigt som hon ser en risk att fokus och den expertkunskap som myndigheten har i dag som innebär att man kan jobba effektivt med tillsyn av branschen riskerar att gå förlorad i en gemensam myndighet. 

– Ledningen på Konsumentverket har väldigt många branscher att fördela sina resurser på och man skulle inte se poängen i att ha så mycket resurser riktade till en enda bransch, säger hon. 

Samtidigt poängterar FMI att regeringens syfte med sammanslagningen, att minska myndighetskostnader, inte heller kommer att uppnås med förslaget eftersom FMI helt finansieras av avgifter från fastighetsmäklarna. 

– Så om man tänker sig att man vill behålla den här verksamheten som vi bedriver oförändrad, vilket regeringen också skriver i uppdraget, då blir det ju ingen besparing för skattebetalarna, möjligen för fastighetsmäklarna.

Konsumentverket positiva

Konsumentverket är mer positiva till en sammanslagning, de gör bedömningen att en sammanslagning både är rimligt och kan komma med effektivitetsvinster. 

– Jag tycker att det vore en logisk förändring som på olika sätt skulle kunna vara bra, säger Cecilia Tisell, generaldirektör för Konsumentverket till Altinget. Hon fortsätter: 

– Fastighetsmäklarinspektionen skulle komma i åtnjutande av de fördelar som en större myndighet erbjuder, i form av större strukturer, mindre sårbarhet, bättre förutsättningar för utveckling inom arbetsplatsen med mera.

Cecilia Tisell håller delvis med om att det skulle bli annorlunda förutsättningar jämfört med idag då frågorna om mäklartillsynen skulle bli en del av Konsumentverkets flera områden och inte uppta en hel myndighet. 

– Men det skulle inte försvinna utan det skulle vara ett viktigt område hos oss också, på samma sätt som vi har många andra viktiga områden. 

– Vi försöker prioritera våra insatser där problemen är som störst och där vi kan göra störst nytta. Och då skulle vi ju såklart integrera fattighetsmäklarområdet i vårt omvärldsbevakning, i vår kunskapsbyggande.

Omgjord disciplinnämnd

I sin del av rapporten skriver Konsumentverket att de kommer vilja ha en översyn över flera delar av FMI:s verksamhet om regeringen beslutar om en sammanslagning. En del är den särskilda disciplinnämnd för beslut om disciplinåtgärder mot mäklare, som Konsumentverket menar skulle kunna organiseras på ett annat sätt. 

Cecilia Tisell säger att en disciplinnämnden, som idag har ett eget mandat att fatta beslut, riskerar att inte passa in i Konsumentverkets verksamhet. 

– Det blir ju en udda fågel i vår verksamhet. Det innebär ju att myndigheten inte får full rådighet över verksamheten. Det är en fråga som behöver övervägas tillsammans med andra frågor, säger hon. 

Gunilla Paulsson menar å sin sida att disciplinnämndens funktion är viktig att bevara. Sammansättningen, med representanter från Lantmäteriet, Finansinspektionen och fastighetsmäklarbranschen, är viktig för nämndens legitimitet och möjligheterna att fatta beslut med kvalitet, menar hon. 

– Vi har ett antal kompetenser från närliggande områden som gör att vi både kan få en bredd och ett djup i frågorna som ligger runt en fastighetsmäklare och som en fastighetsmäklare kommer i kontakt med, säger hon. 

Nämnden har en kompletterande funktion till lagstiftningen genom att fatta beslut som leder till praxis om god fastighetsmäklarsed.

– För att kunna göra det så krävs det att nämnden har den tyngd som det har, tycker vi.

Risk för penningtvätt

Gunilla Paulsson ser också en risk med att man kommer att halka efter i arbetet med att stoppa penningtvätt i branschen. Sedan en tid tillbaka ingår Fastighetsmäklarinspektionen i en myndighetssamverkan där man utbyter information även med brottsbekämpande myndigheter för att stoppa penningtvätten inom fastighetsmarknaden.

– Det rör sig ju om väldigt mycket pengar i de affärerna och därför så är det en lockande bransch, säger Gunilla Paulsson. 

Arbetet kräver dels specifik kompetens och även stort förtroende i den grupp som samarbetar i området. Något som Fastighetsmäklarinspektionen menar riskerar gå förlorat i en större myndighet. 

Se över finansiering

Om sammanslagningen sker vill Konsumentverket också se över FMI:s finansiering. I rapporten ställer de sig frågande till att mäklarkåren, som enda bransch, själva ska finansiera den offentliga tillsynen. Cecilia Tisell säger att det dessutom skulle vara svårt att ha olika finansieringsmodeller vid en sammanslagning. 

– Det skulle försvåra för oss att disponera våra resurser och att prioritera utifrån där vi ser störst problem. För naturligtvis så får ju inte det som fastighetsmäklare betalar in användas till tillsyn av andra områden. Då skulle vi inte kunna prioritera våra resurser där vi ser att behoven är störst, säger hon. 

I nästa steg ska rapporterna om myndighetssammanslagningarna skickas ut på remiss. 

{{toplink}} 

Forrige artikel Sex miljarder till regionerna i kommande budget Sex miljarder till regionerna i kommande budget Næste artikel Riksrevisionens förslag: Lägg ner Allmänna arvsfonden Riksrevisionens förslag: Lägg ner Allmänna arvsfonden
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.