Folklistans valresultat kan dröja

Det nystartade partiet har ännu hållits utanför opinionsundersökningar. Folklistan kan få vänta till efter valdagen innan de får veta hur det har gått. ”Det här är en kamp mellan någonting nytt mot det gamla”, säger listettan Jan Emanuel.

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nystartade parti Folklistan har hittills lockat över 600 namn till sin öppna lista – inklusive den kontroversiella koranbrännaren Rasmus Paludan. Men hur det kommer gå för partiet i EU-valet återstår att se. Till skillnad från riksdagspartierna är det inte självklart att de mindre partiernas resultat presenteras på valnatten.

För att redovisas i det preliminära valresultatet krävs att Folklistan gör bra ifrån sig i mätningarna. Ett parti utanför riksdagen måste ha fått minst 2 procent i två av fem opinionsundersökningar tio dagar före valet, vilket är i dag onsdag. Det ser Folklistan inte ut att lyckas med – men det slutgiltiga beslutet fattas av Valmyndigheten först på torsdag.

Folklistan har över huvud taget inte synts i någon av de större opinionsundersökningarna. Det riskerar att skada partiets chanser i valet, tror partiets förstanamn Jan Emanuel.

– Om du frågar ”Vilket av de här fyra lagen är bäst?”, då är det ganska sällsynt att man säger att något annat lag är bäst, säger han till Altinget.

Jan Emanuel tror att opinionsföretag och medier väljer att inte redovisa Folklistans resultat eftersom det vore bra för partiet.

– När vi inte särredovisas syns vi inte och då är det bra för de etablerade partierna och för etablissemanget.

Reglerna som styr

Opinionsföretagen som Altinget har varit i kontakt med säger att de håller sig till sedan tidigare satta regler i frågan om när ett parti ska få en egen stapel i mätningarna, utan att klumpas ihop tillsammans med andra småpartier.

Demoskop kräver att ett parti ska få minst 1,5 procent i tre opinionsundersökningar i rad, alternativt 3,5 procent i en enskild mätning. För att Novus ska särredovisa ett parti utanför riksdagen krävs 1,5 procent i genomsnitt i tre månaders tid.

Jan Emanuels pekar på att det är medieföretagen som beställer mätningarna. 

– Majoriteten av mätningar beställs av någon. Det är beställaren som beställer vad som ska mätas, säger han.

– Jag kan inte säga mer än så. Det är beställarens marknad. Det här är ju företag, de gör det de blir tillsagda om de får pengar. Beställaren bestämmer vilka som ska få synas och inte.

Det krävs för att partier ska mätas

Verian, som gör SVT:s opinionsundersökningar inför EU-valet, har inte lika bestämda gränser som Demoskop och Novus. Opinionschefen Per Söderpalm säger dock att de än så länge inte planerar att ge Folklistan en egen stapel på samma sätt som de etablerade partierna.

Det skulle dock kunna ändras.

– För att vi ska särredovisa ett parti vill vi gärna ha en indikation på att det sker något i väljarkåren, säger Per Söderpalm till Altinget.

Något att hålla ett öga på är om gruppen med övriga partier ökar snabbt.

– Det är en noga avvägning mellan hur mycket stapeln går upp och hur tydlig trenden är.

I den senaste mätningen, som gjordes i slutet av april och som publicerades i maj, valde 4,2 procent något av de övriga partierna. Folklistans väljarstöd skattas av Verian till omkring 1,5 procent.

Per Söderpalm vill inte kommentera Jan Emanuels uttalande om ”etablissemanget”.

– Det jag kan säga är att vi är systematiska. Oavsett om det gäller Folklistan eller ett annat parti tittar vi på om det finns en poäng med att särredovisa, säger Söderpalm.

– Det är en professionell diskussion inom Verian och med SVT, där vi diskuterar om det finns ett tillräckligt stort stöd för ett parti för att vi ska särredovisa det. Än så länge har vi inte sett det med något övrigt parti.

Valresultatet kan dröja

Jan Emanuel och Sara Skyttedal riskerar alltså att få vänta på sitt resultat till efter valdagen, då den slutgiltiga rösträkningen inleds.

– Det är ju så. Står du utanför och fightas med etablissemanget, då gör etablissemanget vad de kan för att hålla dig utanför. Det är där vi är. Det här är en kamp mellan någonting nytt mot det gamla, säger Jan Emanuel.

{{toplink}}

Forrige artikel Sverige kräver inte försvarskommissionär Sverige kräver inte försvarskommissionär Næste artikel 13 miljarder till Ukraina – största stödet hittills 13 miljarder till Ukraina – största stödet hittills
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.