Förhandlingarna på Boverket klara – så många får lämna

Boverket drar ner på sin verksamhet till följd av minskade anslag för 2023. Nu står det klart att totalt 14 personer sägs upp på kontoren i Karlskrona och i Malmö. 

14 personer sägs upp på Boverket till följd av de neddragningar som myndigheten gör.

– Det känns tungt att gå ut med de här beskeden i en organisation, säger Leif Clemedtson, HR-chef på Boverket till Altinget.

Utöver de personer som nu sägs upp minskar man personalstyrkan med ytterligare 16 tjänster, avgångar som dels skett genom att personer själva sagt upp sig och gått vidare till andra tjänster, dels genom enskilda överenskommelser.

– Det är några individuella lösningar vi har tittat på och lyckats komma ner i antal. Det känns bra ändå att vi inte behöver gå ut med så många uppsägningar för det här är jobbigt både för arbetsgivare och för dem som drabbas, säger Leif Clemedtson.

{{toplink}}

Minskat anslag

Personalminskningen är en effekt av att regeringen minskat anslaget till Boverket från 316 miljoner under 2022 till 286 miljoner för i år. Vilket gör att myndigheten behöver minska sin personalstyrka från 245 till 215 personer. 

Framförallt är det tre större uppdrag som regeringen valt att inte förlänga: Kompetensinsatser kring plan- och bygglagen, att förstärka arbetet med en god inomhusmiljö och uppdraget om att främjar en enhetlig tillämpning av plan- och bygglagen i digital miljö. Men minskningen av personal sker över stora delar av organisationen, inom både sakområdena byggande, planering, arkitektur, gestaltning och boendefrågor.

Leif Clemedtson säger att förhoppningen är att neddragningen inte ska påverka de uppdrag Boverkets har kvar. 

– Vi ska leverera på det grunduppdrag som vi har fått och de uppdrag vi får in till oss ska nu vara anpassade till de nya förutsättningarna vi har fått, säger Leif Clemedtson. 

{{toplink}}

Hämta hem effektivisering

Han berättar också att myndigheten sedan tidigare har digitaliserat flera delar av verksamheten och att man därför ser att det finns administrativa stödfunktioner man kan spara in något på. 

– Vi har effektiviserat i organisationen på olika sätt och vi känner att det är dags att dra hem de fördelarna vi uppnått.

Men han är samtidigt tydlig med att det kommer innebära en prioritering för myndigheten och att man inte kommer att kunna stötta i de områden där uppdragen nu avslutats, som exempelvis digitaliseringsuppdraget. 

– Det kan ju hända att man efterfrågar mer inom de områdena. Men där måste vi prioritera utifrån de uppdrag vi nu har om vi inte får nya resurser. Pengarna är borta och vi kan inte göra någonting utan resurser, säger han. 

Förutom huvudkontoret i Karlskrona sägs även en person upp vid kontoret i Malmö. 

{{toplink}}

Forrige artikel  Elmarknadsbuden färdiga – första slutförhandlingen avklarad Elmarknadsbuden färdiga – första slutförhandlingen avklarad Næste artikel Dadgostar om Natoprocessen: ”Skadat Sverige” Dadgostar om Natoprocessen: ”Skadat Sverige”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.