Dadgostar om Natoprocessen: ”Skadat Sverige”

Sveriges Natoansökan har lämnats över till det turkiska parlamentet efter att ha signerats av president Recep Tayyip Erdoğan. Nu väntar nästa steg i den svenska Natoprocessen, som V-ledaren Nooshi Dadgostar menar har skadat Sverige.

Efter att protokollet om Sveriges anslutning till militäralliansen på måndagen undertecknades av Turkiets president ligger frågan nu på parlamentets bord, snart ett och ett halvt år efter att dåvarande utrikesminister Ann Linde lämnade in ansökan.

Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, är kritisk till Turkiets avgörande roll för det svenska medlemskapet.

– Vi är inte förvånade över hela den här processen som har skadat Sverige och skadat oss säkerhetspolitiskt. Nu är det svårt att veta vad det är för anledning, han kan ju ha fått någonting för att skriva på det här, säger hon på en träff med riksdagens journalister på tisdagen.

Vänsterpartiet har från början varit emot ett svenskt medlemskap i Nato. Men när det nu bara återstår för Ungern och Turkiets parlament att godkänna ansökan talar V-ledaren inte om att lämna alliansen.

– Det känns inte som en aktuell fråga just nu. När vi går med får vi arbeta för det som är viktigt för oss och våra utgångspunkter.

Försvarsbudget i nivå med regeringens

I skuggbudgeten står Vänsterpartiet fast vid regeringens förslag på försvarsbudget som nästa år väntas ligga i linje med Natoländernas mål på minst två procent av BNP.

– Det är ett gemensamt beslut i försvarsberedningen, säger Nooshi Dadgostar som trots att partiet framhåller välfärdens och jämlikhetens del i det säkerhetspolitiska arbetet också understryker vikten av ett starkt svenskt försvar ”för att kunna fatta egna beslut”.

– Det har varit väldigt viktigt för oss under lång tid att vi har ett brett försvar med värnplikt och att vi har ett starkt försvar på marken, i vattnet och i luften.

{{toplink}}

Forrige artikel Förhandlingarna på Boverket klara – så många får lämna Förhandlingarna på Boverket klara – så många får lämna Næste artikel Miljöorganisation tar strid mot regeringens flygplatsbeslut Miljöorganisation tar strid mot regeringens flygplatsbeslut
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.