Billström: Ungern inte ett problem i Natoprocessen

Ungern har aldrig ställt några särskilda krav för att godkänna Sverige som medlem i Nato och kommer att hålla vad de har lovat, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Trots att varken Turkiet eller Ungern än så länge har ratificerat Sveriges ansökan ser utrikesminister Tobias Billström inte att Ungern kommer stå i vägen för ett svenskt medlemskap i Nato.

Enligt Billström beror det delvis på att Ungern aldrig har ställt några särskilda villkor för att godkänna Sverige till skillnad från Turkiet, men också att processerna ser annorlunda ut i de två länderna.

– Ungern tog med Sverige och Finland i samma betänkande, behandlade oss i kommittén och lade fram ett slutbetänkande i parlamentet. Sedan separerade man ut Finland och röstade igenom dem, säger Tobias Billström vid en träff med riksdagsjournalister.

Det innebär att den ungerska ratificeringen kan gå snabbt, enligt utrikesministern.

– På mycket kort tid kan de köra igenom oss i kammaren, till skillnad från Turkiet där man först nu har börjat förhandla, säger han.

Senaste gången som Tobias Billström blev lovad att Ungern ska släppa in Sverige var under FN:s generalförsamling i september, strax efter att ett gammalt inslag från UR började spridas där Ungern beskrivs som ett land som utvecklas i en odemokratisk riktning.

”Vår åsikt om Hamas är fast”

Sverige och Turkiet har olika uppfattningar om Hamas, där den svenska regeringen håller med EU om deras terrorstämpling medan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har beskrivit Hamas som ”befriare”.

Under träffen med riksdagsjournalister får Tobias Billström frågan om ländernas olika syn på Hamas kan komma att påverka Natoprocessen. Han ser inte något problem med att Turkiet och Sverige tycker olika, eftersom olika EU- och Natoländer också har kommit fram till olika slutsatser.

– En åsikt kan man alltid ha – men vår åsikt om Hamas, den är fast.

Billström vill inte heller recensera vad en ”enskild president” säger eller tycker i frågan.

– Jag recenserar inte vad han säger, jag noterar bara att Turkiet är medlemmar i Nato.

Utrikesministern får också frågan om vad han tycker om Israels militära aktivitet i Gaza.

– Den viktiga uppgiften för oss är att fokusera på två saker. Israel har rätt att försvara sig mot Hamas i enlighet med folkrätten, men det måste också ske i enlighet med internationell humanitär rätt. Direkta attacker mot civila mål är inte tillåtna och bedömningen av proportionalitet måste ske från fall till fall, säger Tobias Billström.

Forrige artikel Riksdagen samlas bakom stängda dörrar Riksdagen samlas bakom stängda dörrar Næste artikel De nordiska ledarna enigt oeniga om eldupphör i Gaza De nordiska ledarna enigt oeniga om eldupphör i Gaza
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.