Carl Bildt ska utreda Sveriges underrättelseverksamhet

Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt ska utreda den svenska underrättelseverksamheten. ”Sverige ska stå väl rustat att möta ett försämrat säkerhetsläge”, skriver försvarsminister Pål Jonson och företrädare för KD och L i en debattartikel.

För att bedöma och möta behovet av underrättelser hos regeringen, myndigheter och andra aktörer av relevans för Sveriges säkerhet tillsätter regeringen en ny utredning av svensk underrättelseverksamhet under ledning av den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt.

Det meddelar försvarsminister Pål Jonson (M) tillsammans med Kristdemokraternas och Liberalernas försvarspolitiska talespersoner Mikael Oscarsson och Anna Starbrink i en debattartikel i Svenska Dagbladet på söndagen.

”Det försämrade omvärldsläget ställer högre krav på en god lägesbild om de hot och risker som Sverige står inför”, skriver man.

En snabb teknikutveckling med cyberangrepp riktade mot viktiga samhällsintressen är en av anledningarna till att en ny utredning behövs, menar regeringen som även pekar på behovet av en god samverkan mellan Sveriges underrättelsemyndigheter.

Den senaste översynen av det svenska försvarets underrättelseverksamhet gjordes i slutet av 1990-talet. Carl Bildt ska nu bland annat lämna förslag på förändringar när det gäller underrättelseverksamhetens organisering, och processerna mellan underrättelsemyndigheter och Regeringskansliet.

Han ska även titta på vad ett kommande Natomedlemskap får för påverkan för underrättelseverksamheten och ”behovet av ett bra internationellt samarbete för att kunna möta gränsöverskridande hot”. Även försvars- och säkerhetssektorns kompetensförsörjning ska ingå i utredningens uppdrag som ska redovisas senast den 15 december 2024.

Beslutskedja: Översyn av underrättelseverksamheten

29/10
2023
30/10
2023
18/9
2024
15/12
2024
Forrige artikel Teodorescu och Suhonen gör SVT-program tillsammans Næste artikel Nederländernas premiärminister intresserad av tjänsten som Natos generalsekreterare Nederländernas premiärminister intresserad av tjänsten som Natos generalsekreterare
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.