Så mycket lägger Natoländerna på försvar

Spanien ligger i botten och Polen i toppen när det kommer till hur stor andel av BNP som Natoländerna lägger på försvaret. 

2014 kom Natoländerna överens om att varje land ska ”sikta på att arbeta mot” att försvarsbudgeten 2024 motsvarar två procent av landets bruttonationalprodukt, BNP.

Men hur går det egentligen för länderna?

Natos ekonomer undersöker varje år hur försvarsbudgeterna utvecklas. Resultatet, som släpptes den här veckan, visar att Spanien, Luxemburg och Slovenien utgör bottenligan, i och med att de tre länderna enbart förväntas spendera 1,28 procent, 1,29 procent respektive 1,29 procent av BNP på försvar 2024.

Polen, Estland och USA visar i stället vägen med 4,12 procent, 3,43 procent respektive 3,38 procent av BNP.

Den svenska försvarsbudgeten väntas i år motsvara 2,2 procent av BNP, medan stora länder som Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien väntas landa på 2,12 procent, 2,06 procent, 1,49 procent respektive 2,33 procent.

De allra flesta länder har ökat sina försvarsbudgetar avsevärt under de senaste tio åren. I år väntas endast USA och Kroatien ha försvarsbudgetar so motsvarar en mindre andel av BNP än för 10 år sedan.

Av militäralliansen 29 medlemsländer lägger endast 8 stycken mindre än två procent av BNP på försvar. För 10 år sedan var det 26 länder.

Island är inte med i beräkningen då landet inte har något försvar. De två senaste Natoländerna, Sverige och Finland, ingår inte heller i sammanställningen.

Artikeln är översatt och bearbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel Trafikverkets jätteupphandling klar – nu väntar nästa Trafikverkets jätteupphandling klar – nu väntar nästa Næste artikel Ukraina tar första officiella steget på den långa vägen mot EU: ”En investering i fred” Ukraina tar första officiella steget på den långa vägen mot EU: ”En investering i fred”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.