Förskolan utesluts från skolpengsutredning: ”Stort misstag”

Regeringen vill ta fram ett nytt finansieringssystem för skolan, men får kritik för att exkludera förskolan. ”Problemen som finns med överetablering, överkompensering och vinstmaximering gäller också förskolan. Det är ett stort misstag att inte ta med förskolan”, säger Stockholms förskoleborgarråd Alexandra Mattsson (V). 

Nyligen tillsatte regeringen en utredning för att ta fram ett nytt finansieringssystem för skolan. Utredningen välkomnades av flera skolaktörer, men enligt Alexandra Mattsson (V), förskoleborgarråd i Stockholm, borde regeringen inkluderat förskolan. 

– De stora omotiverade skillnaderna i finansieringen av skolan gäller också förskolan i allra högsta grad. Jag blev ganska förvånad över att den inte inkluderas i den här utredningen alls. Det är ju ändå det första steget i utbildningskedjan, säger hon till Altinget.  

Samma problem i förskolan

Alexandra Mattsson menar att bristerna som regeringen pekar ut i skolan, så som att ersättningen är orättvis då kommunen tar ett större ansvar för verksamheten, även är ett problem för förskolan.  

– Vi tänker till exempel på det här med fri etablering av skolor och förskolor. Det kan leda till överetablering, vilket är kostnadsdrivande. 

Enligt Vänsterpartiet grundar sig problemen i att vinster i förskolan är tillåtet.  

– Det blir ju ett incitament för oseriösa aktörer att dra ner på kvalitet och plocka ut pengar. I Stockholm gör vi ganska stora undersökningar varje år kring det här. Det vi ser är att man har billigare medarbetare, det vill säga medarbetare i de privata förskolorna som inte har utbildning.

– Och också stora brister till exempel i barnsäkerhetsarbetet. Det finns stora problem i det här som går ut över barnen, säger Alexandra Mattsson. 

{{toplink}}

”Stort misstag”

Alexandra Mattsson har skickat en skrivelse till skolminister Lotta Edholm (L) där hon uppmanar regeringen till att också inkludera förskolan i den nystartade utredningen om en nationell skolpengsnorm.  

– Jag som ytterst ansvarig för förskolan i Sveriges största kommun har inte rådighet över själva planeringen. Utan det kan dyka upp en ny förskola i ett område som lockar till sig hälften av barnen i en närliggande kommunal förskola, säger hon och fortsätter: 

– Jag hoppas att Lotta Edholm tar åt sig den här skrivelsen. Jag tror att hon vet att problemen som finns med överetablering, överkompensering och vinstmaximering gäller också förskolan. Det är ett stort misstag att inte ta med förskolan när man ändå gör den här utredningen.

Upplever ni att det är svårt att genomföra tillsyn hos de privata förskolorna? 

– Ja, vi har tillsyn på alla förskolor i hela kommunen som vi ska enligt lag. Sen är det ju så att tillsynsverksamheten inte kan vara på alla förskolor hela tiden eller ens varje år. Så det är ju väldigt svårt att ha den insynen som vi har i våra kommunala förskolor.

Altinget söker skolminister Lotta Edholm (L).

{{toplink}}

Beslutskedja: En nationell skolpengsnorm för ökad likvärdighet

2/11
2023
3/11
2023
3/11
2023
10/11
2023
26/8
2024
1/11
2026

Forrige artikel Avhoppen från sjuksköterskeutbildningen granskas Avhoppen från sjuksköterskeutbildningen granskas Næste artikel De föreslås toppa C:s valsedel De föreslås toppa C:s valsedel
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.