Boverkets förslag: Sänk kraven på tillgänglighet i studentbostäder

På uppdrag av regeringen föreslår Boverket lättnader i kraven på tillgänglighet i studentbostäder. Enligt förslaget behöver endast 20 procent av bostäderna i en byggnad vara anpassade till personer med nedsatt rörelseförmåga. 

Sedan i mars förra året har Boverket haft i uppdrag från regeringen att ta fram förslag på hur byggreglerna för studentbostäder kan förenklas för att se till att byggkostnaderna kan minska. 

I det förslag som de nu presenterar föreslår de att kraven på tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga sänks.

Förslaget innebär att det ska vara möjligt att undanta 80 procent av en byggnads bostäder från kravet om tillgänglighet och användbarhet. Studentbostäderna som inte är tillgängliga och användbara ska dock kunna besökas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Här finns dock vissa undantag för vissa bostäder beroende på hur högt huset är. För de bostäder som endast är tillgängliga för besök ska det finnas en toalett som är tillgänglighetsanpassat i närheten. 

Billigare och tillräckligt tillgängligt

Boverkets bedömning är att en sådan ändring innebär att det kan bli billigare att bygga studentbostäder och att det därmed kan öka byggandet. Samtidigt som det fortfarande gör att det finns bostäder som är tillgängliga.  

”Genom förslaget säkerställs att det finns ett tillräckligt antal tillgängliga och användbara bostäder för studerande, minst 20 procent, och att sådana bostäder finns i varje byggnad som uppförs eller ändras och som innehåller studentbostäder. Förslaget bedöms därför fortsatt säkerställa tillgången till bostäder och möjligheten för personer med funktionsnedsättning att välja bosättningsort och bostad”, skriver de i förslaget. 

Studentbostadsföretagen välkomnar förslagen.

– Det är mycket positivt att ett sådant förslag nu ligger på bordet. Överlag kommer detta att innebära förbättringar både för de som bygger och bor i studentbostäder. Vår ambition är alltid att bygga kvalitativa och attraktiva studentbostäder som studenter trivs att bo i, säger Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen, enligt ett pressmeddelande. 

Kritik från V och Funktionsrätt Sverige

Från funktionsrättsrörelsen har man dock sen tidigare varit väldigt kritisk till ambitionen med uppdraget som regeringen gett. 

– Den stora risken är att vi inte skapar ett samhälle för alla. Att vissa personer hamnar på undantag. Vi vill ha ett samhälle för alla där man tar hänsyn till den mänskliga mångfalden och att man ska kunna befinna sig i olika samhällsmiljöer, har Nicklas Mårtensson, generalsekreterare för Funktionsrätt Sverige, tidigare sagt till Altinget

En kritik som även Vänsterpartiet delar.  

”Att än en gång ge Boverket i uppdrag att utreda hur man kan bygga sämre och mindre tillgängliga studentlägenheter är inte bara ett desperat populistiskt drag från en regering som helt saknar en bostadspolitik – det är också ett slöseri med skattepengar”, har Malcolm Momodou Jallow, bostadspolitisk talesperson (V), tidigare skrivit i en debatt i Altinget

Sänkta bullerkrav

Utöver förslagen om lägre krav på tillgänglighet föreslår Boverket också att de regler som gäller för trafikbuller ska ses över. Specifikt föreslår de att kravet att varje bostad ska ha ett rum mot en ljuddämpad sida tas bort. Här menar de dock att de hälsomässiga konsekvenserna måste utredas vidare.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2026.

{{toplink}}

Forrige artikel Slut med Facebookinsamlingar – hårt slag för mindre organisationer Slut med Facebookinsamlingar – hårt slag för mindre organisationer Næste artikel Striden om första maj – ska helgdagen bevaras? Striden om första maj – ska helgdagen bevaras?
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.