Striden om första maj – ska helgdagen bevaras?

En demonstrationsdag för arbetarrörelsen eller ett tillfälle att lyfta familjens värde? Moderaternas ungdomsförbund vill skrota första maj. ”Jag kan förstå att Muf, som aldrig lyckats ordna större demonstrationer, inte tycker att det är kul”, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

Sedan 1939 har första maj varit en röd dag i Sverige. I år talar både Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i Göteborg.

Skolor hålls stängda och många är lediga från sina jobb. Om Moderaternas ungdomsförbund, Muf, fick välja skulle däremot både elever och anställda återgå till vardagen.

Förra året gick ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor fram med ett förslag om att ta bort helgdagen för att i stället lägga pengarna på försvaret.

Ett förslag som inte uppskattas av socialdemokratin. Tobias Baudin ska tala på Norra bantorget i Stockholm.

– Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Vi socialdemokrater tycker självklart att dagen fortsatt ska förbli helgdag som den är på flera platser runt om i världen, säger partisekreteraren till Altinget.

Även Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler tycker att första maj är en viktig dag.

– Vissa använder dagen till att grilla och umgås med familjen, andra demonstrerar. Och varje år är det många tiotusentals människor som gör det. Jag kan förstå att Muf, som aldrig lyckats ordna större demonstrationer eller förstå sambandet mellan rättvisa och frihet inte tycker att det är kul, säger Etzler som får mothugg av Muf.

– I den takt som första maj-tågen krymper och våra medlemsantal växer så är vi cirka fyra år från att vara fler medlemmar i Muf än i hela Vänsterpartiet, säger Douglas Thor till Altinget.

Vill ersätta första maj med ny dag

Ungdomsförbundet har ännu inte fått Moderaterna med sig på idéen om att slopa första maj. Inte heller Kristdemokraterna vill avskaffa helgdagen utan brukar i stället använda ledigheten för att uppmärksamma andra frågor. Ebba Busch har tidigare år talat vid partiets så kallade ”familjedagar” då manifestationer genomförs för att hylla familjen.

Sverigedemokratiska riksdagsledamöter har föreslagit att helgdagen avskaffas, men partiet går inte riktigt lika långt. Efter att tidigare förespråkat att dagen ersätts av Engelbrektsdagen, till minne av ledaren för Engelbrektsupproren på 1400-talet, vill man nu att första maj åtminstone byter namn till Valborgsdagen, ”för att markera att den är en angelägenhet för hela det svenska folket”. {{toplink}}

Forrige artikel Boverkets förslag: Sänk kraven på tillgänglighet i studentbostäder Boverkets förslag: Sänk kraven på tillgänglighet i studentbostäder Næste artikel Wiesners val kan få miljardkonsekvenser i Sverige Wiesners val kan få miljardkonsekvenser i Sverige
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.