Regeringen gör det enklare att bygga Attefallshus

Regeringen vill plocka bort anmälningsplikten för Attefallshus och för att inreda en ytterligare bostad i sitt hus. Det framgår i ett regeringsförslag som nu går ut på remiss. 

Regeringen vill göra det enklare att bygga Attefallshus på sin tomt eller att inreda ytterligare en bostad i sitt enbostadshus. I ett förslag som nu skickas på remiss föreslås att det krav som idag finns på att anmäla en byggstart till byggnadsnämnden plockas bort. 

– Det krävs olika åtgärder för att möta behovet av bostäder i Sverige. Med detta förslag blir det ännu enklare att bygga komplementbostadshus eller inreda ytterligare en bostad i sitt enbostadshus. Förslaget ger fastighetsägare mer frihet att bestämma hur den egna fastigheten ska utvecklas och kan stimulera till ökad privatuthyrning, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Det kommer dock fortfarande att krävas en anmälan vid exempelvis installation av ventilation, vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad.

Kompletterar Bygglovsutredningen 

Förslaget ska enligt regeringen vara ett komplement till de förslag som presenterades i Bygglovsutredningen 2021 och som bostadsminister Andreas Carlson sen tidigare flaggat att regeringen bereder.

Enligt förslaget ska de nya reglerna om Attefallshus och komplementbostad träda i kraft samtidigt med de förslag som följer av Bygglovsutredningens förslag. Regeringen skriver att förslagen från den tidigare utredningen är omfattande och att det därför är svårt att uppskatta hur lång tid beredningen kan ta, men att frågan är prioriterad för regeringen. 

Bygglovsutredningen från 2021 presenterade flera förslag med syfte att skapa ett enklare, effektivare och mer ändamålsenligt regelverk. Bland annat föreslogs att föreslog att invändiga planlösningsändringar och vissa tillbyggnader inte behöver anmälas. Men den föreslog också att lovplikten för Attefallshus återinfördes. 

{{toplink}} 

 

Beslutskedja: Ett förenklat och effektivt regelverk för bland annat bygglov

14/6
2021
21/10
2021
8/12
2022
14/2
2023
23/3
2023
29/3
2023
27/6
2023
7/12
2023
26/3
2024
18/4
2024
22/4
2024

Forrige artikel Lista: Förslagen i nya Tidöavtalet Lista: Förslagen i nya Tidöavtalet Næste artikel Vestager förlorar kampen om toppjobbet på EU-banken Vestager förlorar kampen om toppjobbet på EU-banken
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.