Förslaget om äldreomsorgslag skrotas – oppositionen kritisk

Det blir ingen särskild äldreomsorgslag. ”En separat äldreomsorgslag med en särlagstiftning skulle inte gagna vare sig de äldre eller äldreomsorgen i stort”, säger äldreminister Anna Tenje (M) till Altinget.

Förra året lämnade Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell över sin utredning Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer. I den föreslogs att äldreomsorgen ska regleras i en särskild lag, i stället för i socialtjänstlagen. 

Flera kommuner ifrågasatte i sina remissvar behovet av en separat lag, som enligt dem bara skulle få ett symbolvärde. I stället efterlystes ett förtydligande i socialtjänstlagen. {{toplink}}

Socialdepartementet har tagit fasta på remissinstansernas kritik. Vid en dragning av tjänstemän under mötet i socialutskottet i slutet av november gavs beskedet att det inte blir någon separat lagstiftning, utan att socialtjänstlagen ska stärkas i stället för att undvika kolliderande ramlagstiftningar.

– Dels hamnar man en i gränsdragningsproblematik som blir väldigt besvärlig, dels: om det är alla som ansvarar så är det ingen som ansvarar. Ser vi till vad remissinstanserna har sagt så känner jag mig väldigt trygg i att landa i det beslutet, säger Anna Tenje.

Delar tas vidare

Däremot kan andra delar av utredningens förslag komma att ingå i en ny socialtjänstlag. 

– Vi, om man nu får använda uttrycket, plockar russinen ur kakan och lägger in det i ett förstärkt och ett stort förbättringsarbete med befintlig socialtjänstlagstiftning i stället.

Arbetet med en ny socialtjänstlag pågår på departementet och lagrådsremissen ska skrivas under våren. Samtidigt pågår utredningar om språkkrav i äldreomsorgen och en utredning om att stärka dem medicinska kompetensen via kommunala läkare. De utredningarna ska lämna sina förslag nästa höst, men enligt Anna Tenje kommer departementet inte att vänta in dem innan lagrådsremissen ska vara klar. 

– Jag tror det är angeläget att gå vidare med de delarna som vi i dag redan kan landa. Sedan får vi helt enkelt jobba successivt med den nya socialtjänstlagstiftningen och komplettera den, säger Anna Tenje.

Oppositionen beklagar

Ulrika Westerlund (MP, som sitter i socialutskottet beklagar ministerns besked.

”Det finns olika uppfattningar bland remissinstanserna, vilket ju ofta är fallet, så regeringens beslut handlar ju såklart i första hand om politisk vilja. Att några remissinstanser hänvisar till ökade kostnader borde ju inte kunna vara avskräckande i sig. Vi menar också bland annat att en av poängerna med en separat lag är att öka kännedomen och uppmärksamheten om frågan, ansvarsområden och så vidare. Det är lite samma tankar som ligger bakom vårt förslag om en folkhälsolag, där vi också vill se en separat lag”, skriver hon i ett mejl till Altinget.

Även Socialdemokraterna har kritiserat beskedet. I en debattartikel i Aftonbladet skriver bland andra gruppledare Lena Hallengren att ”regeringspartierna och Sverigedemokraterna sviker ytterligare ett löfte och det är tydligt att den nödvändiga kvalitets- och ambitionshöjningen inte kommer att bli av med den här regeringen”.   

Beslutskedja: En äldreomsorgslag

22/12
2020
5/5
2021
19/5
2021
25/5
2021
1/6
2021
28/6
2022
29/6
2022
30/6
2022
6/7
2022
15/11
2022
16/11
2022
16/11
2022
25/1
2023
16/3
2023
20/12
2023

Forrige artikel Skogsutredaren: Kyrkan måste vänja sig vid skogsdebatten Skogsutredaren: Kyrkan måste vänja sig vid skogsdebatten Næste artikel Årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad Årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.