Förslaget: V ska inte längre verka för EU-utträde

I vår antar Vänsterpartiet sitt nya partiprogram. I förslaget stryks den tidigare formuleringen om att partiet ska verka för ett EU-utträde, men alternativet ska fortfarande hållas öppet.

En kraftigt avskalad kongress i pandemins vinter 2020 fick Vänsterpartiet att skjuta fram beslutet om ett nytt partiprogram till framtiden. Det nuvarande antogs 2004 och ändrades senast 2016.

När partiet i vår samlas för kongress i Jönköping är det alltså hög tid för partiet att slå fast sin nya politiska inriktning. I det förslag till ett nytt partiprogram som programkommissionen tagit fram är formuleringen om att Vänsterpartiet ”verkar för att Sverige ska lämna EU” borta.

– Vi vill göra vårt förhållningssätt till EU förnyat för en ny generation, säger Jens Börjesson, sammankallande i programkommissionen, på en pressträff. 

Men vad partiet menar är en odemokratisk struktur och EU-rättens ”orimliga begränsningar av medlemsländernas rätt att genomföra den politik de vill” gör att Vänsterpartiet samtidigt fortsatt föreslås hålla fast vid ett utträde som ett alternativ, om det krävs för V att få igenom sin politik. 

– Det är inget självändamål. Det handlar om att få ut mesta möjliga vänsterpolitik, säger Börjesson till Altinget.

– Om EU skulle ställa sig i vägen för det är vi beredda att fortsätta stå upp för demokratin. Det är vår utgångspunkt och det finns olika sätt att lösa det på. Då kan till exempel omförhandling vara ett sätt, ett annat kan vara utträde.

V har inte drivit frågan om EU-utträde varken i Europaparlamentsvalet 2019 eller i det senaste riksdagsvalet.

Slopar avveckling av vapenexport

I det nuvarande partiprogrammet skriver Vänsterpartiet att Sveriges militära alliansfrihet ska försvaras och stärkas. Nu är Sverige på väg in i Nato, och även EU har stärkt sitt försvarsarbete.

I förslaget till nytt partiprogram föreslås Vänsterpartiet stå fast vid ett Sverige ”fritt från Nato”. Partiet ska verka för att försvarssamarbeten utvecklas i en mer defensiv riktning, men ett kommande utträde ur Nato är inte på agendan än.

– Vi anser fortfarande att vi ska stå utanför Nato. Senast jag kollade var vi fortfarande inte med i Nato, så det är vår ingångspunkt, säger Jens Börjesson som dock öppnar för att avsnittet kan komma att ses över längre fram.

När det gäller vapenexport, en fråga som väckte diskussioner internt i partiet efter Rysslands invasion av Ukraina, föreslås nu Vänsterpartiets ställning för ett avvecklande slopas. I stället vill partiet se ”färre vapen i cirkulation” och ett starkt statligt ägande i vapenproduktionen.

Det slutgiltiga partiprogrammet antas på Vänsterpartiets kongress i Jönköping den 8–12 maj 2024.

Forrige artikel Regeringens uppmaning till EU efter terrordådet: Stärk säkerhetsarbetet Regeringens uppmaning till EU efter terrordådet: Stärk säkerhetsarbetet Næste artikel Busch försvarar ordförandeskapsvinster: Fortsätter prata med alla Busch försvarar ordförandeskapsvinster: Fortsätter prata med alla
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.