Försvarsmakten får ta PFAS-notan: ”Väntat och rimligt”

Det kommunala vattenbolaget i Uppsala vinner mot Försvarsmakten i det uppmärksammade PFAS-målet. Försvarsmakten är skadeståndsansvarig för PFAS-föroreningarna i bolagets vattentäkt, enligt högsta instans.

Domstolsstriden mellan Försvarsmakten och det kommunala bolaget Uppsala Vatten har pågått i fem års tid. Domen från Mark- och miljööverdomstolen sätter nu punkt genom att slå fast att Försvarsmakten ska betala skadestånd till bolaget.

Det vill säga att PFAS-föroreningen i Uppsala Vattens vattentäkt i Stadsträdgården är Försvarsmaktens ansvar.

– Det är både väntat och rimligt att försvarsmakten betalar kostnaden för sina föroreningar. Samtidigt är det illa att de skadat vårt grundvatten. Att de dessutom försökt undanhålla viktig information i syfte att smita undan sitt ansvar är yttersta graverande, säger Rickard Malmström (MP), styrelseordförande för Uppsala Vatten, i ett pressmeddelande.

Från flygplats till vattentäkt

Det är frågan om orsakssamband mellan kemikalieföroreningen i mark- och grundvattnet vid Ärnaområdet, genom försvarets användning av brandskum med PFAS, och föroreningen i vattentäkten som har varit det centrala i processen. 

Här har alltså domstolen kommit till slutsatsen att Uppsala Vattens utredningar visar att det finns en koppling och att Försvarsmakten därmed är ansvarig för PFAS-föroreningarna.

”Mark- och miljööverdomstolen har bedömt att Uppsala Vatten har gjort det övervägande sannolikt att den störning som Försvarsmakten ansvarar för i form av PFAS-förorening i mark och grundvatten vid Ärna har orsakat minst 90 ng/l PFAS i Uppsala Vattens vattentäkt i Stadsträdgården och att störningen har utgjort en tillräcklig betingelse för skadan.” skriver Mark- och miljööverdomstolen i sin dom.

– Mark- och miljööverdomstolen har gjort en annan bedömning än underinstansen och kommit fram till att Försvarsmakten ska betala skadestånd till Uppsala Vatten, säger hovrättsrådet Lars Borg, rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten ska betala skadestånd för kostnader som uppkommit för att rena vattnet.

Bolaget skriver i sitt pressmeddelande att kostnaderna så här långt har varit drygt 37 miljoner och beräknas framöver att uppgå till minst 4 miljoner per år. Domen tar dock inte ställning till ersättning för framtida skador.

Försvaret analyserar domen

Försvarsmaktens pressavdelning skriver till Altinget att man räknar med att kunna lämna kommentarer under onsdagen, när domen har analyserats.

Forrige artikel Stormen om könslagen: Kvittningsförbud och intern oenighet Stormen om könslagen: Kvittningsförbud och intern oenighet Næste artikel Ny strategi för kulturella och kreativa branscher Ny strategi för kulturella och kreativa branscher
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.