Ny strategi för kulturella och kreativa branscher

Regeringen presenterar en strategi för företag i kulturella och kreativa branscher som ska gälla nästan tio år framåt. ”Branscherna måste börja betraktas som en basindustri i Sverige”, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) presenterade på tisdagen en strategi för företag i kulturella och kreativa branscher (KKB).

– De kulturella och kreativa branscherna måste börja betraktas som en basindustri i Sverige. Råvaran som utvinns är inte skog och inte malm, utan kulturskapande och kreativitet. Och slutprodukten är upplevelser, säger hon på en pressträff. 

En tiondel av alla Sveriges företag återfinns inom KKB, som omfattar bland annat datorspels-, musik- och modebranschen. Tillsammans omsatte branscherna 400 miljarder kronor 2017 och sysselsatte 190 000 personer.

– Med regeringens strategi kan vi bidra till att frigöra de kulturella och kreativa företagens potential för tillväxt, sysselsättning och innovation. Att främja förutsättningarna för företagande inom kulturella och kreativa branscher gynnar också den fria kulturen, då de flesta professionella utövare och kreatörer inom sektorn är organiserade som företag, säger kulturministern. 

Strategin

Den strategi som regeringen nu presenterar innehåller mål för branscherna inom sex områden. Regeringen formulerar även en vision för 2033, där Sverige har stärkt sin position som ett ledande land för de kulturella och kreativa branscherna. 

Prioriterade områden:

  1. Nationell statistik om kulturella och kreativa branscher
  2. Kunskaper om upphovsrätt
  3. Rådgivning, stöd, finansiering och regelkostnader
  4. Kompetensförsörjning och trygghetssystem
  5. Livsmiljöer och näringsliv i hela landet
  6. Genomslaget internationellt för de kulturella och kreativa företagen.

Strategin utgår från förslag i utredningen Kreativa Sverige (SOU 2022:44) och gäller mellan 2024–2033. En delutvärdering ska genomföras 2026.

Forrige artikel Försvarsmakten får ta PFAS-notan: ”Väntat och rimligt” Försvarsmakten får ta PFAS-notan: ”Väntat och rimligt” Næste artikel Jan Emanuel vill locka gamla S-väljare Jan Emanuel vill locka gamla S-väljare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.