Jan Emanuel vill locka gamla S-väljare

Med bara två månader kvar till EU-valet presenterar Jan Emanuel sitt nya politiska alternativ. Gott om tid för att lyckas komma in i Europaparlamentet, enligt entreprenören.

Folklistan lanserades i måndags hos högerdebattören Henrik Jönsson som ett alternativ för de som vill omförhandla Sveriges EU-medlemskap och som är kritiska till den ”hämmande” kulturen i de mer etablerade partierna.

Entreprenören Jan Emanuel är toppnamnet, medan den tidigare KD-parlamentarikern Sara Skyttedal står som andranamn på listan. På tisdagen presenterade toppduon övriga kandidater på listan vid en pressträff i en bankettsal på Östermalm.

Partiet avslöjade även sin första profilfråga: att avskaffa asylrätten, som de ser som ett orättvist system.

– Det är ett system som är anpassat till hur det var efter andra världskriget, säger Jan Emanuel under pressträffen.

– Tanken är då att skydd främst ska ske i konflikternas närområden. I dag söker man sig ofta långt bort från det land man kommer ifrån. Vi ser också att de som söker asyl saknar asylskäl, säger Sara Skyttedal.

Vill väcka soffliggarna

Lanseringen av Folklistan sker med exakt två månader kvar till EU-valet den 9 juni. Till Altinget säger Jan Emanuel att det är tillräckligt med tid för att knipa åt sig mandat i parlamentet.

– Två månader är ju ganska många dagar. Det vi försöker göra är att berätta vad EU-valet faktiskt betyder för Sverige, för det är inte så att den absoluta majoriteten känner till det, säger Jan Emanuel.

– Om du frågar 100 personer om vad de tycker om EU-valet kommer hälften svara ”vadå är det EU-val?”

Fokus blir inte på att försöka sno åt sig röster från andra partiet, utan att locka de som annars inte har tänkt rösta till valurnorna.

– Vi tänker hjälpa människor upp ur soffan, människor som inte hade gått och röstat över huvud taget. Primärt de klassiska socialdemokratiska väljarna som har gått till andra partier kommer nu ges en möjlighet att hitta några som kan representera dem på ett bättre sätt.

Får välja partigrupp fritt

Folklistans kandidater består av människor med bakgrund i flera partier.

Om ni kommer in, vilken partigrupp i Europaparlamentet kommer ni tillhöra?

– Jag är socialdemokrat, så du kan gissa. Jag går så klart till den socialdemokratiska gruppen.

Men den som eventuellt blir invald får välja själv?

– Ja, absolut. Det är just det här fria valet. Att tvinga människor till saker som de inte tror på, jag tror det är en dålig idé generellt.

{{toplink}}

Forrige artikel Ny strategi för kulturella och kreativa branscher Ny strategi för kulturella och kreativa branscher Næste artikel Magdalena Andersson vill göra upp med ”marknadskaoset” Magdalena Andersson vill göra upp med ”marknadskaoset”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.