Magdalena Andersson vill göra upp med ”marknadskaoset”

En uppgörelse med marknadsmisslyckanden – det är det första som Socialdemokraterna vill göra för att komma till rätta med de problem som partiet har identifierat i sin samhällsanalys. ”Därför söker vi mandat för en ny riktning. I grunden handlar det om upprättelse för Sverige”, säger Magdalena Andersson.

”Sverige har blivit fattigare och farligare”. Med de orden hälsar partisekreterare Tobias Baudin välkommen till Magdalena Anderssons linjetal. Elva arbetsgrupper inom partiet har arbetat med den samhällsanalys som ska ligga till grund för partiets politik framöver. På partikongressen nästa år ska ett nytt partiprogram antas.

– När vi hamnade i opposition inledde vi det största reformarbetet i vårt parti på decennier, med målet att bygga en ny riktning för 2030-talet. Den nya samhällsanalys som våra arbetsgrupper har tagit fram tydliggör att vi måste göra upp med de avregleringar, privatiseringar och marknadsmisslyckanden som förvärrar samhällsproblemen. Därför söker vi mandat för en ny riktning, i grunden handlar det om upprättelse för Sverige, säger Magdalena Andersson i sitt linjetal.

”Marknaden har misslyckats”

Det förändringsarbete som Socialdemokraterna vill se framåt fokuserar på tre marknadsrelaterade områden: vinster i skattefinansierad verksamhet, kontroll över samhällsviktiga uppgifter och reglering av icke-fungerande marknader.

– Vi behöver se över hur avregleringar och privatiseringar har påverkat vårt samhälle, vad som har fungerat och vad som inte har fungerat. Och där marknaden har misslyckats måste vi tänka om, göra om och göra rätt, säger Magdalena Andersson på en pressträff efter talet.

”Marknadskaoset” i skattefinansierade verksamheter är det första som hon pekar ut.

– Vi vill ha ett totalt vinstförbud i skolan, vinstintresse och utbildning är inte bra tillsammans.

 Magdalena Andersson har inget emot stiftelseägda eller icke-vinstdrivande friskolor, och hon vill inte ett generellt vinstförbud.

– Vad gäller övrig välfärdsverksamhet är vi öppna för att se hur mycket som bör drivas i offentlig regi, vad som ska drivas av icke-vinstdrivande aktörer och om det finns något utrymme för vinstdrivande aktörer – och hur de ska regleras.

Anti-intellektuell privatisering

Det andra området som hon lyfter fram i den nya riktningen är avreglerade samhällsviktiga verksamheter, som sjukvård och järnväg. Och det handlar inte om något förstatligande, enligt Andersson, utan om att stärka Sveriges motståndskraft.

– Givet var vi är i dag, hur kan vi reglera det på ett sätt så att vi får en god service i hela landet?

Det tredje området som partiet pekar ut är återreglering av marknader som inte fungerar. Mat-, bank- och apoteksmarknaden är några av de marknader där Socialdemokraterna vill se en återreglering. Likaså bilbesiktningen.

– Att privatisera bilbesiktningen, som i grunden är en kontrollfunktion, är anti-intellektuellt.

Men på vissa marknader, exempelvis kreditmarknaden, är en återreglering inte aktuell, enligt S-ledare.

Forrige artikel Jan Emanuel vill locka gamla S-väljare Jan Emanuel vill locka gamla S-väljare Næste artikel Reaktionerna: Domstolar kan avgöra demokrativillkorens följder Reaktionerna: Domstolar kan avgöra demokrativillkorens följder
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.