Försvarsministern flaggar för utökade riksintressen

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att Försvarsmaktens riksintressen kommer att behöva utökas – trots att hans minsterskollega Andreas Carlson (KD) vill att riksintressena ska ses över till förmån till bostadsbyggande. 

Flera kommuner beskriver de befintliga riksintressena som en utmaning i arbetet med att tillgängliggöra mer byggbar mark. I Norrtälje kommun beskriver lokala politiker att Försvarsmaktens riksintressen ”lägger en blöt filt över bostadsbyggandet”. 

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har vid flera tillfällen lovat att regeringen kommer att se över landets riksintressen och uppvärdera bostadsbyggandet i förhållanden till dem. 

Kommer att utökas

I en intervju med Altinget är dock försvarsminister Pål Jonson (M) tydlig med att Försvarets riksintressen snarare kan komma att utökas än minska. 

– Det vi ser nu är den omvända trenden där vi ju kommer att behöva bygga ut Försvarsmaktens verksamhet i flera olika delar av landet och det finns en bred politisk samsyn kring en utbyggd krigs- och grundorganisation, säger han.

Försvarsmakten återupprättar bland annat fem regementen, Norrlands dragonregemente i Arvidsjaur, Dalregementet i Falun, Västernorrlands regemente i Sollefteå, Jämtlands fältjägarkår i Östersund och Älvsborgs Amfibieregemente i Göteborg, samt Upplands flygflottilj i Uppsala. 

– Det kommer att påverka försvarsverksamheten över hela landet och det kan finnas behov av fler övningsfält och det kan finnas behov av ökad övningsverksamhet, säger Pål Jonson. 

Samtidigt säger ni i regeringen att ni vill se över riksintressena för att tillgängliggöra mer byggbar mark. Hur ser ni på de motstridiga intressena här?

– I grunden bedömer jag att de är hanterbara. Det kan i vissa fall finnas olika typer av målkonflikter, men jag bedömer att det är hanterbart. Nu är vi i ett läge där vi behöver bygga ut Försvarsmaktens verksamhet och det har att göra med det kraftfullt försämrade säkerhetspolitiska omvärldsläget. Sen kommer ju naturligtvis tillståndsprocessen att få avgöras från fall till fall.

Kritiken från Norrtälje kommun om hur Försvarsmakten där i stor utsträckning påverkar deras möjligheter att bygga bostäder vill Pål Jonson dock inte kommentera.

{{toplink}}

Forrige artikel Muf efter Sis-kritiken: Sparka generaldirektören Muf efter Sis-kritiken: Sparka generaldirektören Næste artikel Textilsorteringskrav lämnar fortsatt många luckor obesvarade Textilsorteringskrav lämnar fortsatt många luckor obesvarade
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.